Brand treft minder dan 10% van het Park

Donderdag 24 april 2014

Op zo’n 527 hectare natuur woedde op 1e Paasdag brand in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat is minder dan 10% van de totale oppervlakte van het Park.

Een hulpverlener aan het werk bij het blussen van de brand.

350 hectare hiervan is daadwerkelijk beschadigd. De brand ontstond om 8.15 uur aan de oostkant van het Park, aan de rand van het Deelense Veld. Brandweer uit acht veiligheidsregio’s werkte nauw samen met medewerkers van het Park, politie, defensie en ambulance, om het zich snel uitbreidende vuur onder controle te krijgen. En dat is gelukt. Om 20.45 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Het Park is op 2e Paasdag weer opengesteld. Vanaf dinsdag 22 april zijn ook de ingang bij Schaarsbergen, de Wildbaanweg en het aangetaste gebied weer toegankelijk.

 

 

Een van de wildcamera's in het Park stond midden in het gebied van de brand. Dat leverde deze spectaculaire beelden op. Hiervoor zijn de foto's van de cameraval aan elkaar geplakt en versneld afgespeeld.

 

De brand en de flora en fauna

Landschapbepalende solitaire bomen en plukken bos zijn verbrand. Ook de hei in dit gedeelte van het Park is aangetast. Toch zullen deze zogenaamde ‘open gebieden’, zo kenmerkend voor De Hoge Veluwe, zich snel herstellen. Het Park heeft bovendien nog ruim 5.000 hectare ongeschonden terrein.

Vooral de kleinere fauna zoals insecten, reptielen en amfibieën hebben geleden onder de brand. Een deel heeft geen vluchtplek kunnen zoeken. Dit mede omdat de brand zich zeer snel verspreidde. Ook bodembroedende vogels die al een nest hadden gemaakt, hebben hun nest moeten verlaten. Vele vogels zullen opnieuw een nest maken.

 

Klik hier voor een artikel en video van de NOS over de gevolgen van de brand.

 

 

De gevolgen van de brand zijn op het Deelense Veld duidelijk zichtbaar.

 

Onderstaande video van Omroep Gelderland laat het Park zien op de ochtend na de brand. 

 

 

De brand en de infrastructuur

De wegen en fietspaden in het gebied van de brand zijn beschadigd. Met de herstelwerkzaamheden wordt deze week begonnen. De financiële schade is aanzienlijk. Een exact bedrag is op dit moment niet aan te geven. Gelukkig zijn er legio fiets- en wandelmogelijkheden in de andere delen van het Park. Het door de brand aangetaste gebied is zeker een bezoek waard, want de sporen die de brand heeft achtergelaten zijn indrukwekkend.

 

De brand en de kunst & architectuur

Dankzij de inzet van velen werd het wereldberoemde Kröller-Müller Museum veiliggesteld. Net zoals het unieke Bezoekerscentrum met zijn ondergrondse museum Het Museonder dat samen met Restaurant De Koperen Kop aan het Marchantplein ligt. Het recent gerestaureerde Jachthuis Sint Hubertus aan de noordkant van het Park liep geen gevaar. Het Jachthuis is ontworpen door Berlage, het basisontwerp van het Kröller-Müller Museum is van Van de Velde, beide beroemde architecten uit de 20e eeuw. Een groot aantal kunstwerken (waaronder werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en Seurat) werden uit voorzorg veilig in de brandvrije ruimtes van het Kröller-Müller Museum ondergebracht.

 

 

Het Kröller-Müller Museum had naar aanleiding van de brand op 20 april uit voorzorg de kunstcollectie in een brandveilig depot ondergebracht. Omdat het Park en Museum op 21 april weer open gingen werd hard gewerkt aan het terugplaatsen van de kunstwerken. Bekijk de video van de NOS over dit onderwerp.

 

De brand en natuuronderzoek

Op De Hoge Veluwe vindt al decennia hoogstaand natuuronderzoek plaats. Dit vaak in nauwe samenwerking met een aantal Europese universiteiten. Dankzij de vrijwilligers van De Vrienden van De Hoge Veluwe is het Park het best gemonitorde natuurgebied van Nederland. Het Park overweegt een studie naar het herstel van de biodiversiteit in het aangetaste gebied. Hierdoor wordt kennis vergroot en deze kan dan weer aan anderen overgedragen worden.

 

De brand en een uniek fotoproject

Het Park gaat extra aandacht schenken aan het herstel van het aangetaste gebied. Zo worden er op vaste locaties wekelijks foto’s gemaakt voor een visueel overzicht met als thema ‘van geblakerd naar groen landschap’. 

 

Beschermers

Om de continuïteit van het Park te waarborgen - De Hoge Veluwe wordt nauwelijks gesubsidieerd - heeft De Hoge Veluwe een groot aantal beschermers die het Park een warm hart toedragen. Om de gevolgen van de brand snel te boven te komen roept het Park het publiek op om hem financieel te steunen door Beschermer te worden. Klik hier voor meer informatie.