Demonstratie jachthonden

Familie Sportief Evenementen

De Hannoverse zweethond is een zeldzaam hondenras dat wordt gebruikt om aangeschoten of aangereden wild op te sporen. De fok van het zeldzame ras is in handen van de Duitse Verein Hirschmann. Deze vereniging beheert de stamboom van deze zeldzame jachthond en organiseert eenmaal per jaar een bijeenkomst waarbij o.a. jonge honden worden besproken, beoordeeld en gekeurd. Slechts drie keer eerder vonden deze bijeenkomsten plaats in Nederland. In 2006 was het Park voor het eerst het decor van deze bijzondere bijeenkomst. Dat het Park wederom is uitgekozen, is een grote eer en een uitgelezen kans voor het publiek om meer over deze honden te weten te komen én de honden aan het werk te zien.

Ook het Park heeft een Hannoveraan in dienst, Fano, gespecialiseerd in het opzoeken van gewond wild.„We gebruiken de hond vooral om aangereden wild op te sporen. De honden volgen het bloedspoor, wat in jagerstermen 'zweet' heet. Deze honden kunnen dat spoor zelfs een dag later nog ruiken”, zegt Hans Koning, opzichter op De Hoge Veluwe. 

Programma 

Vrijdag 27 mei: demonstraties nazoek en keuring

Van 11:00 uur tot ca. 12:00 uur.
Zo'n 4 jonge honden ondergaan hun voorkeuring. Dit houdt in dat aantal 'rechters', de jonge honden stuk voor stuk beoordelen op hun fysieke gesteldheid. Denk hierbij o.a. aan de bouw, het gebit en de geslachtsorganen. Tijdens deze keuring is er een begeleider aanwezig die vragen uit het publiek kan beantwoorden en de keuring kan uitleggen.

Aansluitend volgt een demonstratie van zo'n typische 'nazoek'. Dit houdt in dat de hond een eerder uitgezet 'zweetspoor' zal zoeken en uitwerken. Bart Castelijn, jachtopzichter Gemeente Arnhem, demonstreert in volle uitrusting, met zijn hond het zoeken en uitwerken van het spoor. Een ideale manier voor het pubiek om de hond aan het werk te zien.

Om 14.00 uur herhalen we de demonstratie van de nazoek. Dit keer met onze eigen opzichter Hans Koning en zijn hond Fano. Het publiek ziet de hond en zijn begeleider aan het werk en hoort ondertussen het live verslag van de spreker. Natuurlijk is er gelegenheid voor het publiek voor het stellen van vragen. 

Locatie: Marchantplein in het centrum van het Park.
Prijs: gratis toegankelijk (exclusief entree Park)

Zaterdag 28 mei: 'Pfostenshow' bij het Jachthuis Hubertus

Op de weide voor het Jachthuis krijgen we een massaal vertoon te zien want de uit heel Europa afkomstige leden nemen hun Hannoveraan mee. Om 15:30 uur trappen de Blazers Windewaaij af met een muzikale begroeting. Zo'n 100 Hannoveranen worden voorgesteld aan de stamboekbeheerder van het ras. Vergezeld door hun eigenaren (in jacht- of dienstkleding) worden de honden één voor één naar voren geroepen. Deze 'Phostenshow' is een jaarlijks terugkerend ritueel waarbij de verschillen, hun verwantschap en hun overeenkomsten goed zichtbaar zijn. 

Om 17:30 eindigt deze indrukwekkende show met de muzikale klanken van de Windewaaij.

Tijd: 15:30 uur tot 17:30 uur
Locatie: weide voor het Jachthuis Sint Hubertus
Prijs: gratis toegankelijk (exclusief entree Park)