Demonstratie Schutterij EMM Giesbeek

Evenementen

Op zondag 10 april geeft de Schutterij EMM Giesbeek een groots optreden in het Park. Het is voor het eerst dat de schutterij een optreden op het Park verzorgt en het belooft een kleurrijk en knallend evenement te worden.

Er zijn onder andere optredens van de vendeliers, bielemannen, kanonniers en het kruisboogcorps. Natuurlijk zal het optreden muzikaal omlijst worden door Drum en Showfanfare Red en Black uit Giesbeek.   

Geschiedenis van de schutterij

In de geschiedenis is de oorsprong van schutterijen terug te vinden in begrippen als buurschappen, Gemeynten, Gilden en Schutters, beschutters, die waakten over de vrijheid, eigendommen en de bewoners van hun woongemeenschap, zorgden voor de verdediging van de stad en de veiligheid binnen de stadsmuren om de orde en rust, vrede en vriendschap te bewaren. In de 13de eeuw bloeiden de schutterijen op, zij steunden de stedelijke overheid bij oproer, zij verkregen hun eigen regelgeving of statuten, zij bekwaamden zich in een bepaald specialisme en zo ontstonden de hand- en kruisboog wapengilden, de kloveniers of busschutters.

In de 19de eeuw zien we een opleving van schutterij als gevolg van een wet in 1827 opgeroepen door Koning Willem 1, die bepaalde dat dienstdoende en rustende schutterijen moesten worden opgericht.

Praktische informatie

Datum: zondag 10 april 
Tijdstip: 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Marchantplein
Prijs: gratis (excl. entree Park)