Hei is er voor jou

Praktische informatie

Data: 24 en 25 augustus 2024
Tijdstip: 10.00 tot 16.00 uur (er kan op locatie tot 17.00 uur geknipt worden, de bon kan bij het Museonder gehaald worden tot 16.00 uur)
Prijs: gratis (excl. entree Park)
Tip: neem uw eigen snoeischaar mee

Evenementen

Eind augustus krijgt u de unieke kans om uw eigen bosje heide te knippen op De Hoge Veluwe. U mag uw eigen heidebosje uiteraard mee naar huis nemen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat voor een weloverwogen beheer van zijn terreinen en de daarbij behorende flora en fauna. Een van de terreintypen in het Park is de heide. Wanneer de natuur volledig zijn gang zou kunnen gaan, zouden de heidevelden op den duur veranderen in bos. Dit is vaak zichtbaar aan de opkomende grove dennen en ruwe berken, maar ook grassoorten zoals pijpenstrootje. Om de heide te behouden worden er verschillende beheermethoden toegepast zoals begrazing, afbranden, plaggen en maaien. Op een plek waar de beheermethode maaien wordt toegepast, biedt het Park deze zomer een unieke mogelijkheid. Want waarom zouden wij onze bezoekers niet de kans geven om een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen, voordat het heideperceel in het najaar gemaaid wordt?

Geïnteresseerde bezoekers kunnen vooraf tot 16.00 uur een Hei is goed-bon halen bij de informatiebalie in het Museonder. Met de bon kunnen zij op de aangegeven locatie hun eigen bosje heide knippen. Op de locatie geven natuurgidsen informatie over het heidebeheer, zijn er plaggenstekers aanwezig die alles vertellen over hoe keuterboertjes rond het begin van de vorige eeuw gebruik maakten van de heide en uiteraard is er een imker aanwezig die van alles vertelt over zijn vak en zijn bijen en de rol van de heide voor de bij. Hoewel er op locatie enkele snoeischaren aanwezig zijn, is het om wachtrijen te voorkomen, raadzaam om een eigen snoeischaar van huis mee te nemen.

De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (4 km vanaf het Museonder/Park Paviljoen) te bereiken. Ook is er een rondwandeling vanaf het Museonder naar de locatie en terug; hier bent u ongeveer 45 minuten mee bezig per enkele reis. 

Kijk in de praktische informatie op welke data deze activiteit wordt georganiseerd. Klik op de onderstaande button om een entreeticket voor het Park te kopen.