Hoge Veluwe Erfgoed Weken

Praktische informatie:

Data: dagelijks van 18 februari t/m 5 maart 2023
Tijd: 12 tot 17 uur
Locatie: Diverse locaties
Prijs: verschilt per activiteit (excl. entree Park)

Evenementen

Tussen de jaren 1909 en 1941 transformeerden Anton Kröller en Helene Kröller-Müller een lappendeken van landgoederen en boerenenclaves tussen Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderloo tot een samenhangend landgoed. In het zuidelijke deel werd ruimte geboden aan wild en in het noordelijke deel versmolten kunst en architectuur met de landschappen tot één geheel.

Door het toevoegen van kunst en architectuur werd de basis gelegd van het unieke drieluik van natuur & landschap, kunst & architectuur en historische verhalen die het Park nog altijd onderscheidt van andere natuurgebieden.

In de voorjaarsvakantie, tussen achttien februari en vijf maart 2023, staan de rondleidingen, excursies en workshops twee weken lang in het kader van kunst, architectuur en historische verhalen. De ideale periode voor iedereen die meer over de geschiedenis van De Hoge Veluwe wil weten en zich wil onderdompelen in de kunst en architectuur die het Park rijk is. 

Tijdens de Erfgoedweken zijn er dagelijks activiteiten rondom het thema erfgoed. Het is voor de meeste activiteiten nodig om u van tevoren in te schrijven.

Activiteiten en workshops

Wandeling: De droom van Helene
Op 23 februari en 2 maart kunt u deelnemen aan de wandeling: De droom van Helene. Onze natuurgids neemt u mee naar de restanten van het nooit gebouwde 'Groote Museum' en naar de graven van het echtpaar Kröller-Müller op de flank van de Franse Berg.

Fietstocht langs kunstwerken
Op 22 februari en 1 maart kunt u deelnemen aan de fietstocht langs kunstwerken. Deze fietstocht voert u langs verschillende kunstwerken in het Park, waarbij u meer leert over de verhalen achter de kunstwerken en de kunstenaars die deze bijzondere werken vervaardigd hebben.

Workshop Land Art
Ga lekker creatief aan de slag midden in de natuur met de workshop Land Art. Onder leiding van een kunstenares ervaart u hoe het is om zelf kunst in het landschap te maken met de natuurlijke middelen die u vindt. 

Rondleidingen in en rondom Jachthuis Sint Hubertus
In het belangrijkste monument in het Park, Jachthuis Sint Hubertus, worden dagelijks rondleidingen gegeven. De reguliere rondleiding wordt dagelijks georganiseerd en leidt langs de hoogtepunten van het Jachthuis. De kinderrondleiding is speciaal bedoeld voor de jeugdige bezoeker. De liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen bij de themarondleiding, waarin het totaalkunstwerk van H. P. Berlage onder de aandacht wordt gebracht.

Open Jachthuis dag
Op zaterdag 25 februari kunt u tijdens de Open Jachthuis Dag van 12.00 tot 16.00 uur het Jachthuis Sint Hubertus gratis bezoeken. In de verschillende ruimtes van het Jachthuis staan rondleiders die u meer vertellen over het gebouw, haar geschiedenis en de bewoners voor wie het gebouwd werd.

Struinen en Hubertus
Tijdens deze gecombineerde fiets- en wandeltocht ontdekt u het gebied tussen het centrum en Jachthuis Sint Hubertus onder leiding van onze natuurgids.

Wandelexcursie Hoge Veluwe en Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Erfgoedweken kunt u op 19 en 24 februari en 5 maart deelnemen aan de wandelexcursie Hoge Veluwe en Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze wandelexcursie bezoekt u het gebied rondom het vliegveld, een gebied waar u normaal gesproken niet mag komen. Het accent ligt op een aantal herkenbare overblijfselen van dit belangrijke vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. 

Muziek
Jachthoornblazers de Overlopers brengen op zondag 5 maart hun klanken ten gehore. Tussen de nummers door hoort u alles over het traditionele gebruik van de jachthoorn en leert u welke nummers gebruikt werden bij welke momenten. Inschrijven is niet nodig en de activiteit is gratis.