Hoge Veluwe Lezing: : ‘Als kunst je lief is’

Datum: 2 december 2018
Tijdstip: 12:00 tot 13:15 uur
Locatie: Van der Leeuwzaal, Kröller-Müller Museum (bij binnenkomst links aanhouden)
Kosten: € 4
Vereniging Vrijwilligers Hoge Veluwe: gratis
Beschermers: gratis

NB. Bezoek van de lezing is niet incl. entree voor de tentoonstellingen van het Kröller-Müller Museum.

Het Kröller-Müller Museum laat met de tentoonstelling 'Als kunst je Lief is' een zeer gevarieerde en boeiende selectie zien uit de collecties van een veertigtal musea in Nederland. Het zijn tachtig kunstwerken of objecten die de laatste tien jaar zijn aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt.

Al sinds 1883 steunt deze vereniging musea die belangrijke aankopen willen doen, en deze zelf maar voor een deel kunnen bekostigen. Zo maakt de Vereniging Rembrandt het mogelijk dat de 'collectie Nederland' blijft groeien. Ook  het Kröller-Müller Museum kocht werken aan met hulp van de Vereniging Rembrandt.

Om een indruk te geven van de verscheidenheid van deze tentoonstelling: o.a. een drieduizend jaar oud beeldje uit Egypte, een portret gemaakt door Edvard Munch, een Middeleeuws wandkleed, een beeld van Adriaan de Vries, een schilderij van Theo van Doesburg, een installatie van Louise Bourgeois en een schilderij van Neo Rauch. Peter Hecht, oud hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht, maakte de keuze en stelde de tentoonstelling samen. De inrichting werd verzorgd door Maarten Spruyt. Zoals Helene Kröller-Müller destijds bewust verzamelde 'voor het algemeen', zo helpt de Vereniging Rembrandt bij de groei van openbare verzamelingen in Nederland. Het Kröller-Müller Museum is daarom een passende locatie voor ”Als Kunst je Lief is”.

Tijdens deze lezing bespreekt Angeline Bremer-Cox een beperkt aantal werken in deze tentoonstelling. Vanzelfsprekend biedt zij ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen,