Hoge Veluwe Lezing: Ariëtte Dekker over Anton Kröller

Praktische informatie

Datum: zondag 5 april 2020
Tijdstip: van 10.00 tot 11.00 uur
Locatie: Park Paviljoen
Prijs: € 5,00 per persoon (incl. drankje, excl. entree Park)
Reserveren is verplicht

Lezingen

Anton Kröller verbrandde zijn persoonlijke archief vlak voor zijn dood in 1941. Biograaf Ariëtte Dekker reconstrueerde het leven van deze ‘ongekroonde koning van Nederland’. In verband met de Bart van Leck-tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum zal Ariëtte tijdens deze lezing ook apart ingaan op de kunst die Van der Leck maakte voor Wm.H. Müller & Co.

Anton Kröller was een van de meest invloedrijke zakenlieden tijdens het eerste kwart van de twintigste eeuw. Hij wist de onderneming Wm. H. Müller & Co (scheepvaart, graan- en ijzerertshandel), die hij en Helene geërfd hadden van haar vader, tot een wereldomspannend concern uit te bouwen. Met het verdiende geld legden de Kröllers in de jaren tien en twintig van de vorige eeuw hun uitgebreide kunstcollectie aan, kochten zij de landgoederen die later De Hoge Veluwe zouden vormen en bouwden zij het prestigieuze jachthuis St. Hubertus.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog leverde Kröller zowel ijzererts aan de Duitsers als de Engelsen en werd de belangrijkste adviseur van de Nederlandse regering over de voedselvoorziening en de internationale verdeling van de landbouwproductie. Na de oorlog stortte het Müller-concern echter ineen en dreigde de Rotterdamsche Bank te worden meegesleurd. Kröller bleek zijn zaken te rooskleurig te hebben voorgespiegeld en beleggers in zijn concern verloren miljoenen. Ondanks verwoede pogingen van een klokkenluider wist Anton Kröller strafrechtelijke vervolging te ontlopen.

Dr. Ariëtte Dekker (1964) promoveerde in juni 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de biografie Leven op krediet.  Anton Kröller (1862-1941). Zij publiceerde in 2005 de biografie Cornelis Verolme (1900-1981). Opkomst en ondergang van een scheepsbouwer, die bekroond werd met de Dutilhprijs 2006 voor beste boek over de geschiedenis van Rotterdam.