Hoge Veluwe Lezing: Bijen en de gevreesde varroa-mijt. Door Tjeerd Blacquière

Lezingen

In de lezing vertelt onderzoeker Tjeerd Blacquière over de natuurlijke selectie van bijenvolken met resistentie tegen de varroa-mijt. 

Tjeerd Blacquière: 'Een  bijenvolk is eigenlijk een individu. Je kunt een bijenvolk opvatten als een super-organisme, daarin is de koningin de eierstok , is de broedraat de baarmoeder, het hele volk de maag en darmen. Samen zorgt alles ervoor dat het volk overleeft, door samen voedsel te halen, samen alles te verwerken, samen reserves aan te leggen (voor de winter), samen ziekten te weren (door immuniteit en door gedrag), samen het nest warm te houden en te koelen bij hitte, samen te besluiten over wat te doen. Als de genen aanwezig in het volk goed zijn, overleeft het hele volk, als er iets ontbreekt (bijv.  voldoende ziekte-weerstand) dan sterft uiteindelijk het hele volk.'

Een van de uitdagingen die het volk aan moet kunnen is de varroa-mijt, een heftige parasiet waaraan veel volken doodgaan. Daarom helpen de imkers de volken daarmee, door de mijt een paar keer per jaar te bestrijden. Maar dat betekent automatisch dat het overleven met varroa afhankelijk geworden is van de bestrijding door de imker. Stopt hij, dan stort het volk in. Dr. Tjeerd Blacquière werkt sinds 2008 aan een onderzoek dat ertoe moet leiden dat de bijenvolken uiteindelijk zelf resistent worden tegen deze mijt, zonder hulp van de imker. Enkele van de bijenvolken die daarbij worden ingezet, staan in het Park. 

Dr. Tjeerd Blacquière is onderzoeker aan Wageningen University & Research. Hij werkt voornamelijk aan de gezondheid van honingbijen. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar de Varroa-mijt, een (exotische) parasiet die wereldwijd grote sterfte van bijenvolken veroorzaakt. Tijdens deze lezing krijgt u een uniek inkijkje in een wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau.

Praktische informatie

Datum: zondag 18 september 2016
Tijdstip: van 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: de Hoedzaal in het Parkrestaurant De Hoge Veluwe
Prijs: € 2,50 per persoon (excl. entree Park)
Vrienden gratis
Reserveren verplicht