Hoge Veluwe Lezing: 'DNA-profiel van de Scandinavische wolf' door Regina Brajkovic

Data: maandag 13 januari 2020
Locatie: Park Paviljoen
Tijdstip: 14.00 tot 17.00 uur 
Prijs: €5,00 (inclusief koffie of thee, excl. entree Park)

Lezingen

Onder de oorspronkelijke titel 'De wonderlijke wandeling van de wolf naar Scandinavië' wordt deze speciale lezing gegeven door Regina Brajkovic. Als Noorse boerin met Nederlandse roots deelt ze haar ervaringen over het samenleven met de wolf en werpt ze licht op de vraag waar de Scandinavische wolf vandaan komt.  

Het team van NBS, bond voor kleine en grote boeren in de Noorse provincie Telemark, is met behulp van DNA-analyse op zoek gegaan naar de werkelijke oorsprong van de Scandinavische wolven. De verklaring van de overheid over de oorsprong van de destijds in Noorwegen gevestigde wolven komt niet overeen met de nieuwe bevindingen.

Regina Brajkovic is de voornaamste motor in het onderzoek. Zij en het team willen een open debat over “hoe om te gaan met wolf individuen waar aan de hand van genetica de natuurlijke migratie niet kan worden verklaard”.

Tijdens deze lezing krijgt u uitleg over het onderzoek, waarom zij dit zijn gestart en wat zij tot nu toe hebben bereikt. Ook krijgt u kort uitleg over DNA-onderzoek. In het tweede deel van de lezing zal mevrouw Brajkovic over haar leven als schapenboer in het wolvengebied vertellen: Zij deelt haar ervaringen met het Noorse weidesysteem, het actieve wolven-management en de jacht op wolven in Noorwegen.