Hoge Veluwe Lezing: Eugenie van Heijgen

Lezingen

De jacht op dieren is in de huidige maatschappij een veel bediscussieerd onderwerp. Wat meestal niet in deze discussie aan de orde komt, is welke wisselwerking er bestaat tussen de jacht en haar specifieke ruimtelijke en sociale omgeving. In deze lezing gaan we dit historisch verleden van de Veluwe als jachtlandschap ontdekken en ontrafelen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is bekend om haar mooie landschappen, de stuifzanden, de heide, de bossen, maar ook om het wild dat hier vrijelijk rondloopt. Sommigen zien dit als een mooi stuk natuur, maar voor Eugenie herinneren deze kenmerken aan een specifiek verleden van de Veluwe: dat van de jacht. Dit begon al in het jager verzamelaar tijdperk, maar beïnvloedde pas echt het landschap vanaf de Middeleeuwen. Graven en Hertogen verkozen de Veluwe tot jachtgebied waarna het gebied constant onder de aandacht bleef van de welgestelden families. Vanaf de 17e eeuw werd het landschap steeds intensiever ingericht voor de jacht. Het begon met de aanleg van een groot omheind wildpark bij Hof te Dieren en de aanleg van zogeheten ‘Koningswegen’ door koning-stadhouder Willem III. In het begin van de 20e eeuw ontstonden er gesloten wildbanen op de Veluwe, waarvan het Nationale Park De Hoge Veluwe er één was. 

Wat was de aanleiding om de Veluwe als jachtgebied te gaan gebruiken? Hoe heeft de jacht de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling van het gebied beïnvloed?

Eugenie van Heijen werkt momenteel aan haar proefschrift over jachtlandschappen aan de Universiteit van Wageningen. In het kader van de master Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de master Culturele Geografie aan de Universiteit van Wageningen heeft zij een afstudeeronderzoek gedaan naar de jachtgeschiedenis van de Veluwe, en naar het huidige jacht debat. 
 

Praktische informatie

Datum: zondag 01 mei 2016
Tijdstip: van 14.00 tot 15.00 uur
Locatie: de Hoedzaal in het Parkrestaurant De Hoge Veluwe
Prijs: € 2,50 per persoon (excl. entree Park)
Vrienden gratis
Reserveren verplicht