Hoge Veluwe Lezing: ‘Kerkuilen' door Johan de Jong

Datum: zondag 1 maart 2020
Tijdstip: van 10.00 tot 11.00 uur
Locatie: Park Paviljoen
Prijs: € 4,00 per persoon (excl. entree Park, incl. koffie/thee)
De lezing begint om 10 uur; wanneer u gebruik wilt maken van een gratis kopje koffie of thee, verzoeken wij u om ruim op tijd aanwezig te zijn. 
Reserveren is verplicht

Lezingen

Johan de Jong heeft ruim 40 jaar onderzoek gedaan naar uilen in Nederland en naar de kerkuil in het bijzonder. In deze lezing leert u deze schuchtere uil met de spookachtige roep en het prachtige hartvormige gezicht beter kennen.

De kerkuil 'roest' en nestelt het liefst op rustige en donkere plaatsen zoals in kerktorens, vandaar zijn naam. In de lezing wordt aandacht besteed aan het dieet van de kerkuil, dat voor het grootste deel uit muizen bestaat, en aan hoe de kerkuil gespecialiseerd is voor je muizenjacht in de duisternis. Verregaande specialisatie heeft echter ook nadelen. Omdat de uil erg afhankelijk is van één voedselbron fluctueert het aantal eieren per broedsel met de stand van het aantal muizen in de omgeving. Hierover, en over andere bedreigingen en de bescherming van de kerkuil, wordt gesproken.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan andere in Nederland voorkomende uilen zoals de steenuil, velduil, ransuil, bosuil en de oehoe.