Hoge Veluwe Lezing: 'Koningswegen op de Hoge Veluwe'

Datum: zondag 2 februari 2020
Tijdstip: van 10.00 tot 11.00 uur
Locatie: Park Paviljoen
Prijs: € 4,00 per persoon (excl. entree Park, incl. koffie/thee)
Reserveren is verplicht

Lezingen

In Gelderland kennen we ze allemaal; straten met de naam Koningsweg, Koningsstraat of Koningslaan. Zijn dit de befaamde koningswegen die in opdracht van Koning Stadhouder Willem III zijn aangelegd voor zijn jachtpartijen op de Veluwe? En wat is van deze wegen nog terug te vinden op de huidige (Hoge) Veluwe? Deze vragen beantwoordt dr. Peter Bijster in zijn masterscriptie 'Snelwegen voor de Koning' en tijdens zijn lezing in het Park Paviljoen op zondag 2 februari.

In 1674 werd Willem III eigenaar van Paleis Het Loo. Hij hield erg van jagen en om een groter gebied te kunnen bestrijken werden er wegen aangelegd. Door gebrek aan originele bronnen waarop hiertoe de opdracht wordt gegeven -en door het ontbreken van topografische kaarten uit de daaropvolgende eeuwen- is er helaas weinig bekend over de exacte trajecten van deze zogenaamde Koningswegen. Dr. Peter Bijster heeft geprobeerd dit gemis zelf op te vullen door meerdere onderzoekmethoden te combineren: veldonderzoek, geomorfologische kartografie, Airborne Laser Scanning en onderzoek in primaire historische bronnen. 

Wat er in de 17e eeuw aan Koningswegen is aangelegd op de toenmalige Veluwe en wat hiervan in de huidige tijd nog te vinden is in het landschap van de Hoge Veluwe, bespreekt dr. Peter Bijster in zijn lezing.