Hoge Veluwe Lezing: Sporen in het Landschap door Jaap Norg

Lezingen

De geschiedenis van het Fliegerhorst Deelen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Dit gebied, tot 1940 nog een klein vliegveldje met een onverharde startbaan, is door de Duitse bezetter gedurende de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot één van de grootste Duitse militaire vliegvelden in West Europa.

Met start- en landingsbanen, wegen, rolbanen, spoorlijnen, tal van gebouwen en verdedigingswerken beschikte het vliegveld over een complete infrastructuur. Daarnaast beschikte het over een netwerk van radiopeilstations. In de gigantische bunker Diogenes werden alle binnenkomende meldingen van de geallieerde bombardementsvliegtuigen en jagers verwerkt in instructies aan de Duitse nachtjagers, om zoveel mogelijk schade aan deze vloot toe te brengen.

In het zuiden werd een belangrijk gedeelte van de Hoge Veluwe bij het Fliegerhorst Deelen aangetrokken, waarmee het Park werd aangesloten op de infrastructuur van het vliegveld met alle voorzieningen die daarbij hoorden. Het vliegveld heeft tot Operatie Marketgarden dienst gedaan als Duits militair vliegveld, maar heeft ook na mei 1945 tot op heden boeiende bestemmingen en gebruiken gehad.

Tijdens de lezing van Jaap Norg op 5 februari komen tal van bijzonderheden aan de orde, waarbij het verhaal wordt ondersteund door middel van veel foto’s en kaartfragmenten. Speciale aandacht wordt besteed aan de herkenbaarheid van de sporen uit WO2, zowel binnen als buiten de rasters van het Park.

Praktische informatie

Datum: zondag 5 februari 2017
Tijdstip: van 14.00 tot 15.00 uur
Locatie: de Hoedzaal in het Parkrestaurant De Hoge Veluwe
Prijs: € 4,00 per persoon (excl. entree Park)
Leden van de Vereniging Vrienden van de Hoge Veluwe zijn gratis
Reserveren is verplicht