Lezing: De eeuwigheid verzameld: het leven van Helene Kröller-Müller

Lezingen

Een kist gevuld met 3400 brieven betekende voor biograaf Eva Rovers het begin van de zoektocht naar het ware verhaal achter Helene Kröller-Müller.

Gedurende vier jaar werkte zij aan het levensverhaal van Nederlands bekendste verzamelaar en liet daarin zien dat het leven van Kröller-Müller ongelofelijker en indrukwekkender was dan de geruchten van spilzucht en overspel, die vaak met haar naam gepaard gaan.           

Rond 1900 was Helene Kröller-Müller een van de rijkste vrouwen van Nederland. Samen met haar man Anton Kröller kocht ze vol overgave schilderijen van Van Gogh, Picasso en Mondriaan, maar zij deinsde er ook niet voor terug om tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster in een veldhospitaal te werken. Haar levensdoel was het bouwen van een museum voor haar unieke collectie en dit te schenken aan het Nederlandse volk. Als de eerste fundamenten zijn gelegd, slaat het noodlot toe. Het is aan haar vastberadenheid te danken dat in 1938 – een jaar voor haar dood – het Kröller-Müller Museum alsnog kon worden geopend. Maar de prijs die zij daarvoor betaalde, was hoog.

Dr. Eva Rovers promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op De eeuwigheid verzameld, een biografie van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Het boek werd onder meer bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012. Momenteel bereidt zij een biografie voor van schrijver en televisiepersoonlijkheid Boudewijn Büch.

Praktische informatie

Locatie: tent op Marchantplein
Datum en tijd: zaterdag 6 juni om 15.30-17.00 uur
Datum en tijd: zondag 7 juni om 11.30-13.00 uur
Prijs: gratis (exclusief entree Park)
Reserveren is gewenst

Let op! U dient 20 minuten voor aanvang van de lezing aanwezig te zijn