Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP)

Praktische informatie

Datum: 26 augustus 2023
Tijdstip: van 10.30 tot 15.00 uur, vanaf 11.00 uur houden de ruiters pauze op de Picknickweide
Locatie: door het gehele Park met een pauze op de Picknickweide in het centrum en er worden formaties gereden op het Evenemententerrein
Prijs: gratis (excl. entree Park)

Evenementen

Op zaterdag 26 augustus 2023 vindt de 22e editie van de Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) plaats in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

De Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) is een oriëntatietocht te paard die jaarlijks in augustus plaats vindt. Tijdens de tocht worden de capaciteiten van een paard getest als rijdier, aan de hand als pakpaard en in een aanspanning. Op de route treffen de deelnemers daarnaast verschillende uitdagingen en opdrachten aan. Hierbij kunt u denken aan schieten, springen, ringsteken en een behendigheidstest. Voor de deelnemers zit de uitdaging in het zo goed mogelijk de route afleggen door verschillende terreinen met het paard, waarbij het paard ten allen tijde fit genoeg moet zijn om door te gaan. Voor en na de wedstrijd worden de paarden gekeurd door zowel een hoefsmid als een dierenarts.

De deelname aan de MPTTP gebeurt altijd in teams van drie tot acht personen. In de loop der jaren is de MPTTP uitgegroeid tot een sportevenement waaraan niet alleen Nederlandse teams van Defensie en geüniformeerde diensten (Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Korps Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee en Korps Nationale Reserve) meedoen, maar ook steeds meer internationale teams, waaronder teams van het leger en/of politie uit andere Europese landen.

Dit internationale evenement, waarin teams een parcours met diverse behendigheidsproeven te paard afleggen, staat garant voor spectaculaire beelden. De route van MPTTP begint bij het ISK (Infanterie Schiet Kamp) van de Koninklijke Landmacht en gaat verder bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De totale route is 35 km lang. Onderweg zijn een aantal (militaire) opdrachten opgesteld welke zij als groep moeten uitvoeren. Halverwege de route zullen de meer dan 70 deelnemers rusten op de Picknickweide in het centrum van het Park. Hier kan u de paarden met ruiters bekijken. Op het Evenemententerrein bij het centrum kunt u zien hoe de ruiters in formatie gaan rijden.

Klik hier voor een video-impressie van de editie van de MPTTP van 2017.

Kijk in de praktische informatie op welke data deze activiteit plaats vindt.