Roots Natuur Event

Familie Kinderen Lezingen Evenementen

Het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseert samen met het magazine Roots, het Roots Natuur Event.

PROGRAMMA

Lezingen (Filmzaal)

10:30 – André Donker (columnist Roots): natuurbeleving met het hele gezin, de Big Five van de Veluwe, en wat als de wolf begint te jagen?

13:30 – Hugh Jansman (dierecoloog Alterra – Wageningen Universiteit): Wat is een roedel? Hoe worden de territoria gevormd en bewaakt? Hoe kiezen wolven hun nieuwe territorium? Wat eten ze en heeft dat effect op die prooidieren?

Tussen de lezingen wordt de film Nordic Variations: Mission Dovrefjell van Vincent Munier vertoond.

 

Excursies

Bronstexcursie onder leiding van een natuurgids. In de bronsttijd strijden de herten om de gunst van de hinden. Het imponeren van hun rivalen met lichaamskracht en bronstroep, het burlen, is een indrukwekkend schouwspel. De kans om dit spektakel te beleven, in één van de niet voor algemeen publiek toegankelijke wildobservaties, is groot. U wandelt met de natuurgids naar de wildobservatie. Start en terugkeer vanaf/naar het Bezoekerscentrum. Voorafgaand ziet u de film Het Edelhert van Luc Enting. Kosten: €4 p.p. (excl. entree Park). Om te reserveren en meer informatie vindt u hier. Het aantal plekken is beperkt, wees er dus snel bij!

Fietsexcursie. Met deze fietsexcursie voert de gids u langs de verschillende landschappen van het Park. De tocht is ongeveer 15 km en gaat langs zandverstuivingen, heidevelden, grasvlakten, bossen en oude huisplaatsen. De gids maakt op verschillende plaatsen een stop en vertelt iets over het landschap. Vertrek/start vanaf het Bezoekerscentrum. Er worden tussen 11:00 u en 17:00 drie fietsexcursies gegeven. Kosten: €3 p.p. (excl. entree Park). Om te reserveren en meer informatie vindt u hier. Het aantal plekken is beperkt, wees er dus snel bij!

Safari met de boswachter. Ga op pad met de boswachter van het Park en wandel buiten de gebaande paden. Uw begeleider Henk Ruseler werkt al bijna 36 jaar als boswachter voor het Park en weet natuurlijk alle mooie plekjes te vinden. Onderweg vertelt hij over de omgeving waar doorheen gewandeld wordt en het beheer van het Park. Misschien komt u tijdens deze tocht ook nog wel oog in oog met één van de wilde dieren in het Park. Maximum 15 deelnemers per safari, €15 p.p. De safari duurt 2 uur en start om 10:00 en 14:00. Om te reserveren en meer informatie vindt u hier. Het aantal plekken is beperkt, wees er dus snel bij! 

Huifkartocht met natuurgids: bekijk het Park eens op een hele andere manier: per huifwagen. Tijdens een rondrit van circa 45 minuten door het Park rijdt een natuurgids mee om uitleg te geven over de landschappen die worden doorkruist. Tussen 12.00 en 16.00 uur vertrekt de huifkar op ieder heel uur vanaf het Marchantplein. Kosten: €3,50 per persoon per rit, te betalen bij de huifkart (excl. entree Park). Meer informatie vindt u hier.

Verrekijkerexcursie met Roots redacteur Paul Böhre voor Swarovski. Maximum 15 deelnemers per excursie. Vertrek om 11:00 uur en 14:00 bij de stand van Swarovski. Meedoen? Meld je dan van tevoren hier aan.

 

Workshops

Bio-Ron - kom langs in het Paviljoen op het plein en maak blije bijenballen. Aanmelden is niet nodig.

Vogelquiz - doe de Vogelquiz van de Vogelbescherming en laat zien hoeveel jij weet!

 

Uitreiking Roots Natuurfotowedstrijd 2016 (De Hoedzaal, Parkrestaurant)

11:00 - 12:00 Welkom Fanny Glazenburg, hoofdredacteur Roots Magazine - Reispresentatie BirdingBreaks - Natuurfotografielezing Mart Smit

12:00 - 12:30 Pauze

12:30 - 13:00 Natuurfotografie lezing Bart Heirweg

13:00 - 14:00 Uitreiking Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2016 door hoofdredacteur Fanny Glazenburg

 

Praktische informatie

Datum: zaterdag 17 september

Locatie: natuurmarkt, lezingen en workshops in het centrum van het Park. Het centrum is ook startpunt voor de diverse excursies.

Tijdstip: 10.00 - 18.00

Kosten: de natuurmarkt, lezingen en prijsuitreiking Natuurfotowedstrijd zijn gratis toegankelijk (exclusief entree Park). Voor deelname aan excursies wordt een financiële bijdrage gevraagd.