Workshop & Lezing Dick de Vos

Praktische informatie

Data: zaterdag 26 & zondag 27 mei 2018
Tijdstip:
Workshop zaterdag 26 mei 12:00 tot 13:00 uur
Lezing zondag 27 mei 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: Picknickweide
Prijs: Gratis (excl. entree Park)

Lezingen Evenementen

Dick de Vos is natuurgids voor IVN en oud-raadslid van de Partij voor de Dieren in Leiden. Hij is gespecialiseerd in vogelzang, een onderwerp waarover hij verschillende boeken schreef, waaronder Wat zingt daar?, Vogelzang van Nederland en Vogelzang in beeld. De Vos’ laatste boek is de Veldgids vogelzang, met bijbehorende app.

De Vos is samen met ‘geluidenman’ Henk Meeuwsen regelmatig te horen in het populaire radioprogramma Vroege Vogels. In 2017 verzorgden beide heren voor hetzelfde programma een basiscursus vogelzang (https://vroegevogels.bnnvara.nl/pagina/cursus-vogelzang-wat-hoor-ik).

Tijdens het vogelweekend verzorgt De Vos een minicursus en een lezing. Op zaterdag 26 mei om 12.00 uur  geeft hij een minicursus in het herkennen van vogelgeluiden, genaamd Wat zingt daar? Vogels herkennen aan hun zang in 3 stappen. Op zondag 27 mei om 15.00 uur legt hij uit waarom vogels nou eigenlijk zingen, een vraag die mensen al eeuwig bezighoudt. In deze lezing gaat De Vos op een ludieke manier in op verschillende theorieën over het ontstaan van vogelzang, zowel uit de ornithologie als uit de mythologie. Vroeger dacht men dat vogels zingen omdat ze blij zijn, of om mensen troost te geven of God te eren. Moderne verklaringen wijzen op de functie van vogelzang om het andere geslacht te lokken of om het territorium te verdedigen tegenover naburige mannetjes. We horen de rauwe geluiden van de Archeopterix , de hemelse zang van de veldleeuwerik maar ook geluidsimitaties door vogels, en componisten die op hun beurt vogelzang hebben geïmiteerd or verwerkt: van Messiaen tot The Beatles.