Zaag je eigen kerstboom

In verband met de maatregelen tegen het Coronavirus kan deze activiteit niet doorgaan.

Praktische Informatie

Data: 5, 6, 9, 12, 13, 16, 19 en 20 december 2020
Tijdstip: start ieder uur tussen 10.00 en15.00 uur
Duur: 1 uur per tijdslot
Prijs: gratis (excl. entree Park)

UPDATE: Alle tijdslots zijn volgeboekt, het is helaas niet meer mogelijk om een tijdslot te reserveren.


Let op: in verband met de continu wisselende regelgeving omtrent het organiseren van activiteiten kan het zijn dat deze activiteit geen doorgang kan vinden. Wanneer u heeft geboekt en de activiteit wordt geannuleerd, dan stellen we u hier per mail van op de hoogte.

Familie Schoolvakantie

UPDATE: Alle tijdslots zijn volgeboekt, het is helaas niet meer mogelijk om een tijdslot te reserveren.

Wie dit jaar met kerst geen spar maar een échte scharrel-den in huis wil hebben, kan terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op een plek in het Park kunnen bezoekers gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen (één boom per bezoeker). Niet alleen is het een leuk gezinsuitje, ook de natuur in het Park is hiermee geholpen. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.

Boek hiernaast uw tijdslot. Zonder tijdslot krijgt u helaas geen toegang tot de locatie. 

Hoe werkt het?

  • Boek online uw gratis tijdslot. Eén ticket per persoon voor iedereen van dertien jaar en ouder. 
  • Zorg dat u minimaal tien minuten vóór aanvang van het geboekte tijdslot aanwezig bent op het Marchantplein in het centrum van het Park. Haal hier in het houten uitgiftehuisje op vertoon van uw orderbevestiging (geprint of digitaal getoond) uw gratis 'Zaag je eigen Kerstboom-bon'.
  • Duidelijke bordjes wijzen u vanaf het centrum naar de plek waar de boom omgezaagd kan worden, dit is ongeveer 10 minuten rijden met de auto. Onderweg komt u verkeerscontroleurs tegen die u alléén op vertoon van uw bon en binnen uw tijdslot door zullen laten. Daarom willen we u vragen op tijd te komen en de bon(-nen) gereed te houden. Wanneer u voor aanvang van uw tijdslot bij het controlepunt komt, kunt u in de buurt even wachten tot uw tijdslot is aangevangen; u hoeft niet helemaal terug naar het centrum te rijden. 
  • In verband met COVID-19 vragen wij u dringend een eigen zaag mee te nemen. Op de zaaglocatie kunt u eventueel een zaag lenen; deze zijn schoongemaakt en liggen voor u klaar. Bij teruggave zal de zaag weer gereinigd worden voor volgend gebruik.
  • Per persoon kunt u een dennenboom uitkiezen. Bent u met twee volwassenen en twee kinderen en heeft u twee bonnen, dan kunt u alsnog vier dennen meenemen. Vrijwilligers van de Vereniging Vrijwilligers van De Hoge Veluwe zijn aanwezig om u te assisteren. 
  • Op de zaaglocatie is, in tegenstelling tot andere jaren, geen catering aanwezig. Wanneer u uw bezoek wilt combineren met het afhalen van iets lekkers kunt u hiervoor terecht bij het Parkrestaurant of bij de Theekoepel bij Jachthuis Sint hubertus.
  • Houd u aan de eindtijd van uw tijdslot. Op deze manier kunnen we garanderen dat er zich nooit meer dan 30 personen tegelijkertijd op de zaaglocatie bevinden.
  • De dennenboom mag gratis mee naar huis worden genomen, enkel de entree voor het Park en entree auto dienen betaald te worden.

Draag bij aan het behoud van het open (stuifzand)landschap

Een eigen dennenboom omzagen is niet alleen leuk, maar sluit heel goed aan op ons beheer. Door een te hoge stikstofdepositie groeien grove dennen zichtbaar sneller dan voorheen. Open stuifzandlandschappen groeien hierdoor sneller dicht, wat de biodiversiteit niet ten goede komt. Lees meer over het effect van stikstof op de grove den en onze landschappen.