Fietsen

Fietsen in het Park is een ideale manier om de omgeving te verkennen. Helemaal omdat u gratis gebruik kunt maken van de beroemde Witte Fietsen. Maar natuurlijk mag u ook op uw eigen fiets het Park ontdekken.

Wanneer u besluit het Park op de fiets te verkennen, dan kunt u gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden. Al fietsend komt u langs alle landschapstypes van het Park; loof- naald- en gemengde bossen, over natte en droge heidevelden en door stuifzandlandschappen. Bij de informatiebalie in het Museonder zijn fietsroutes verkrijgbaar. Als u liever zonder kaart fietst, kunt u zich laten leiden door de ANWB-paddenstoelen.

Witte Fiets

De gratis te gebruiken Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Park heeft er 1.800, verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus en de ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). U kunt bij binnenkomst in het Park dus direct opstappen. De Witte Fietsen zijn voorzien van een kinderzitje en er zijn Witte Fietsen voor kinderen (zonder zijwieltjes).

Witte fietsen: van iedereen

Zodra een Witte Fiets in de stalling wordt gezet, mag een andere bezoeker er gebruik van maken. Ze kunnen dus niet gereserveerd worden of op slot worden gezet.

Geschiedenis

Het idee van vrij te gebruiken Witte Fietsen is afkomstig van Luud Schimmelpennink. Als lid van de provobeweging kwam hij eind jaren zestig met het idee om in Amsterdam 2000 vrij te gebruiken rijwielen te plaatsen. Het plan vond nooit doorgang, maar in 1974 werd het wel doorgevoerd door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Er werd begonnen met de aanschaf van 50 stuks. Het bleek een schot in de roos en er werd al snel besloten het project uit te breiden. Nu, 50 jaar later, heeft het Park 1.800 Witte Fietsen.

Model

De Witte Fiets is de ideale recreatiefiets, zonder overbodige accessoires: simpel van ontwerp, zonder verlichting, zonder fietsbel, zonder versnelling. Het zadel en het stuur zijn in hoogte verstelbaar. De instap is gemakkelijk en dankzij de tandwielverhouding fietsen de Witte Fietsen prettig.

Blauwe fiets met slot of e-bike huren

Op drukke dagen kan het voorkomen dat alle Witte Fietsen in gebruik zijn. Wilt u vooraf zeker zijn dat u een fiets heeft? Misschien is een blauwe huurfiets met slot dan iets voor u. Of u huurt een elektrische fiets. U kunt natuurlijk ook met uw eigen fiets het Park bezoeken.

Bijzondere fietsen

Het Park wil zoveel mogelijk mensen een bijzondere natuurervaring bieden. Dus ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Er zijn daarom diverse aangepaste rijwielen waarvan u gratis gebruik kunt maken.

Bijzondere natuurervaring voor zoveel mogelijk mensen

Er zijn rolstoelfietsen en driewielers voor kinderen en volwassenen. Ook zijn er rolstoelfietsen waarop de eigen rolstoel vastgezet kan worden. De bijzondere fietsen zijn af te halen bij de werkplaats van de fietsenmakers op het Marchantplein.