Jubileum

Tachtig jaar Hoge Veluwe
ontdek meer

Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de nalatenschap van het echtpaar Kröller-Müller, bestaat 80 jaar. In het kader van het jubileum worden, met name in jubileumweekend 6 en 7 juni, tal van activiteiten georganiseerd. Het concert is gratis bij te wonen (excl. entree), maar reserveren is wel noodzakelijk.

Jubileumconcert

Op zondag 26 april wordt het jubileum afgetrapt met een optreden van het Nederlands Jeugd Orkest. Met o.a. de serenades van Mozart.

Meer over het jubileumconcert

Presentatie biografie Anton Kröller

Centraal bij het jubileum staat de presentatie van de biografie van Anton Kröller, geschreven door econoom Ariëtte Dekker. Dekker verzorgt ook twee gratis bij te wonen lezingen over haar onderzoek naar Kröller, de succesvolle maar niet onomstreden ondernemer en stichter van het Park. Over Kröllers echtgenote Helene verscheen in 2010 ook een biografie. Helenes biograaf, Eva Rovers, verzorgt eveneens twee gratis lezingen. Reserveer alvast uw gratis plek:

Lezing over Anton Kröller op zaterdag 6 juni

Lezing over Anton Kröller op zondag 7 juni

Lezing over Helene Kröller-Müller op zaterdag 6 juni

Lezing over Helene Kröller-Müller op zondag 7 juni

Lees hier meer over de biografien van de oprichters van het Park.

Jan van Hooff

Weinigen kunnen zo boeiend praten over het gedrag van dieren als professor Jan van Hooff, bekend van zijn optredens in De Wereld Draait door. Speciaal voor het jubileum verzorgt hij twee gratis bij te wonen lezingen op 6 en 7 juni. Bijwonen is gratis (excl. entree Park), reserveren is wel noodzakelijk

Lezing 'Apen apen apen na' op zaterdag 6 juni

Lezing 'Apen apen apen na' op zondag 7 juni

Junior Natuur Expeditie

Jonge bezoekers kunnen op 6 en 7 juni deelnemen aan de Junior Natuur Expeditie; een weekend vol spannende, leuke en leerzame onderzoekjes en proefjes in de natuur. Individueel of onder leiding van een natuurgids ontdekken de kinderen spelenderwijs de geheimen van de natuur. Na afloop ontvangen een diploma. Ook is er een kinderlezing van primatoloog Jan van Hooff. Van Hooff, onder meer bekend van zijn optredens in De Wereld Draait Door, kan als geen ander vertellen over het hoe en waarom van het gedrag van dieren.

Meer over de Junior Natuur Expeditie

Grafmonument echtpaar Kröller-Müller te bezichtigen

Van 18 april t/m 3 mei is het graf van Anton en Helene Kröller-Müller toegankelijk voor bezoekers. Een unieke kans om de indrukwekkende en doorgaans voor publiek gesloten rustplaats te bezoeken op de zuidhelling van de Franse Berg. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er natuurgidsen aanwezig om te vertellen over het grafmonument, het echtpaar en de locatie van het graf, indertijd door het echtpaar zelf uitgekozen.

Geschiedenis Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is, samen met het zich in het Park bevindende Kröller-Müller Museum, de nalatenschap van Anton en Helene Kröller-Müller. Het echtpaar kocht vanaf 1909 stukken grond aan om een landgoed te stichten. Anton ging er graag jagen, terwijl Helene haar tijd grotendeels besteedde aan het aanleggen van een indrukwekkende collectie moderne kunst. Omdat het bedrijf van Anton, WM Müller & Co, gedurende de crisis van de jaren dertig in financieel noodweer terechtkwam, werd het landgoed in 1935 ondergebracht in een stichting. Nu, tachtig jaar later, is het levenswerk van het echtpaar nog altijd een van de meest populaire recreatieve bestemmingen van Nederland. Lees meer over de geschiedenis van het Park.

Accepteer de statistics-cookies om de video te kunnen bekijken.