Nieuws

Hert Hubertus gevorkeld en uit lijden verlost

Dinsdag 21 september 2021

Waar iedereen voor vreesde is helaas gebeurd: het edelhert Hubertus, misschien wel de bekendste bewoner van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is tijdens de bronst door een rivaal gevorkeld en vanochtend in aller vroegte uit zijn lijden verlost.

Jan Willem de Bruijn (21) uit Berkel en Rodenrijs wint 9e Open NK Burlen

Zondag 05 september 2021

Burlen is het geluid dat bronstige mannelijke edelherten voorbrengen om vrouwtjes voor zich te winnen en om concurrenten te intimideren. Al sinds jaar en dag bekwamen natuurliefhebbers zich erin het geluid zo goed mogelijk na te bootsen. Zondag 5 september verzamelden 5 fanatieke burlers zich voor een enthousiast publiek in Het Nationale Park De Hoge Veluwe om te bepalen wie dit jaar de allerbeste bronstroep kon nabootsen.

Extra rustgebieden in verband met de hertenbronst

Vrijdag 03 september 2021

Velen kijken er de hele zomer naar uit, de hertenbronst die zich in de nazomer voltrekt. De mannelijke edelherten zijn in topconditie en meten zich vocaal en fysiek aan elkaar in de strijd om de gunsten van de hindes.

Wat is natuur in Nederland? Waarom de moeflon belangrijk is als beheerder van het open heidelandschap

Dinsdag 31 augustus 2021

De terugkeer van de wolf zet de discussie op scherp over wat nu eigenlijk natuur is in Nederland en hoe we daar mee om moeten gaan. De Hoge Veluwe wil de wolf buiten het Park houden en de moeflon -en daarmee de open landschappen- beschermen. In het drukst bevolkte land van Europa, met de vrijwel dichtste infrastructuur ter wereld en een bevolking die ver van de natuur afstaat, is volgens ons geen plek voor de wolf. 

Nieuws van boswachter Henk Ruseler: september

Woensdag 25 augustus 2021

Vanmorgen regende het nog. Een hoopje grond, futiele scheurtjes in de bosbodem; het is aanstaande. Een dag, twee wellicht, te lang om bij te posteren, maar dan staat hij daar in volle omvang. In een adembenemende verscheidenheid aan kleuren en vormen schieten ze letterlijk als paddenstoelen uit de grond! Het hele jaar door, maar vooral in de nazomer en in de herfst zie je ze het meest: de paddenstoel.

Scholieren aan de slag met Snapshot Hoge Veluwe

Dinsdag 24 augustus 2021

Via Snapshot Hoge Veluwe kunnen mensen van over de hele wereld meewerken aan wetenschappelijk onderzoek op De Hoge Veluwe, door foto’s uit het Park te bekijken en te identificeren welke dieren daarop staan. Inmiddels zijn er al 3,3 miljoen foto’s bekeken door ruim 14.000 burgerwetenschappers. 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe geeft bezoekers toestemming om een bosje hei te knippen

Donderdag 12 augustus 2021

HOENDERLOO - Dankzij een ideale mix van zon en regen komen de uitgestrekte heidevelden op De Hoge Veluwe nu in rap tempo in volle bloei. Op zich al genoeg reden voor een bezoek, maar wie in het weekend van 21 en 22 augustus het Park bezoekt kan een bijzonder aandenken mee naar huis nemen. In het natuurgebied is een terrein van één hectare vrijgesteld om er een gratis bosje heide te komen knippen.