Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring.

Nieuws

Roemeense Dagen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Woensdag 13 juni 2018

In het weekend van 23 en 24 juni is het Centrumgebied van Het Nationale Park De Hoge Veluwe een stukje Roemenië in Nederland. Met eten, muziek, handwerk, exposities, film en verder alles wat Roemenië bijzonder maakt.

Nieuws van boswachter Henk Ruseler: juni

Vrijdag 01 juni 2018

Terwijl ik dit schrijf, weet ik dat ergens in de bossen rondom mijn huis, de eerste kalveren van het ree en edelhert het levenslicht hebben gezien. Hoe opvallend en het nodige spektakel gepaard gaande liefdesspel ook is, de geboorte vindt in volledige afzondering en stilte plaats. De reegeit zoekt een rustig plekje om te werpen en de hinde zondert zich af van de roedel om hetzelfde te doen. In deze periode worden de kalveren van het jaar daarvoor tijdelijk verstoten door hun moeder. Zo krijgt het kalf alle aandacht die het nodig heeft. Wanneer de moeder op zoek gaat naar voedsel legt ze het kalf af. Dit wil zeggen dat ze het jonge dier maant om op een beschutte plek te gaan liggen en daar te blijven tot ze weer terugkomt. Reekalveren zijn daar beter in dan edelhertkalveren. Ze kunnen vertrouwen op een formidabele camouflage en de kalveren geven in de eerste weken ook nog geen geur af. Terwijl reekalveren strak tegen de grond gedrukt blijven wanneer je in de buurt komt heb ik edelhertkalveren regelmatig zien wegsprinten. Voor wie de komende periode bij toeval op een kalf stuit: laat het rustig liggen, de geit of hinde is altijd in de directe omgeving en zal het kalf weer ophalen wanneer de kust veilig is.

Boomstamzagen en zwerfkeiwerpen op De Hoge Veluwe Highland Games

Donderdag 17 mei 2018

Op donderdag 17 mei organiseert Het Nationale Park De Hoge Veluwe samen met Het Isendoorn College uit Zutphen de zevende editie van De Hoge Veluwe Highland Games. Ruim 330 middelbare scholieren uit het tweetalig onderwijs nemen het tegen elkaar op in de traditionele Schotse clanspelen.

Vogelweekend in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Donderdag 17 mei 2018

Het vogelleven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is bijzonder rijk. Dat wordt gevierd met een heus Vogelweekend  in het weekeinde van 26 en 27 mei aanstaande.

Nieuws van boswachter Henk Ruseler: mei

Dinsdag 01 mei 2018

Meestal is mei de maand waarin de natuur ons verbaast door het massaal uitlopen van jong blad. Dat gaan we beslist nog meer beleven, maar vanwege de hoge temperaturen in de laatste helft van april hebben we in die periode al zo’n groene explosie gehad. Het was heel bijzonder dat er, in tegenstelling tot andere jaren, bijna tegelijkertijd bladontwikkeling te zien was bij de berk, beuk en eik. Al dat groen betekent voor alle herbivoren zoals edelhert, ree en moeflon, het aanbreken van een voedselrijke periode. Ook voor de veel kleinere planteneters zoals rupsen is dit het moment om zich massaal te ontwikkelen. Of dit op tijd gebeurt voor insecteneters zoals de koolmees leest u verder in deze nieuwsbrief.

Verschillende ondernemers in actie voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Donderdag 12 april 2018

HOENDERLOO - Verschillende ondernemers in de omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe komen in actie tijdens De Hoge Veluwe Week. Tijdens deze week, van 28 april t/m 6 mei, organiseren de ondernemers diverse fondsenwervende acties, om geld op te halen voor het Park.

Nieuws van boswachter Henk Ruseler: april

Woensdag 28 maart 2018

Wie kon vermoeden dat bij het schrijven van de tekst voor de vorige nieuwsbrief de winter ons nog zo lang in zijn greep zou houden. We hebben al wel van enkele voorjaarsdagen kunnen genieten maar de gemiddelde temperatuur is laag gebleven en dat is wanneer je in de natuur rondkijkt ook goed te zien. Alles lijkt nog stil te staan. Althans, wanneer je naar de bomen en struiken kijkt. Maar de dieren in het Park, laten ons wel degelijk zien en horen dat we in het voorjaar zijn aangeland.