Verzoek: laat een mooie foto niet ten koste van de natuur gaan

Vrijdag 31 mei 2019

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe herbergt een ongekende diversiteit aan plant- en diersoorten. Daar horen wilde dieren bij, zoals edelherten, maar ook ruim honderd Rode Lijst-soorten. Het is dus begrijpelijk dat er dagelijks fotografen naar het Park komen om deze zeldzame flora en fauna vast te leggen. Helaas constateren wij dat niet alle fotografen de natuur respecteren en dat de perfecte foto soms ten koste gaat van de natuur. Daarom is het nodig dat wij u nu vragen om (ook bij het maken van foto’s) altijd rekening te houden met het behoud van de natuur.

In deze periode is het mogelijk dat u tijdens een wandeling over de paden of wegen een reekalfje tegenkomt. Hartstikke schattig en zeker een foto waard, dat snappen wij ook! Zorgt u er in deze situatie wel voor dat u de foto’s van gepaste afstand maakt en vervolg na het nemen van enkele foto's uw weg weer. Zo krijgt het jonge, kwetsbare dier ook zijn rust. Raak een reekalfje (of ander dier) nooit aan! In het geval van het reekalfje loopt hij dan het risico om verstoten te worden, met alle gevolgen van dien.

Een paar weken geleden trok een nest met zwarte spechten veel aandacht. Fotografen bivakkeerden dagenlang recht onder het nest terwijl de specht af en aan vloog. Deze dieren kregen geen moment rust. Enkele fotografen leken hun lens het liefst in het nest te willen duwen. Deze specht kon zijn nest niet simpelweg verplaatsen en heeft dus geen mogelijkheid gehad om rust op te zoeken.

De situatie rondom de zwarte spechten staat niet op zichzelf. Het bekendste edelhert van ons Park, beter bekend als Hubertus, is al jaren publiekslieveling en heeft dagelijks een groep fans bij zich staan. Wij hebben zelfs mensen gezien die probeerden selfies met het edelhert te maken door er vlak naast te staan. Als bezoeker mag u hem natuurlijk op de foto zetten, maar bewaar afstand en vergeet niet dat het een wild dier betreft, geen knuffeldier. Blijf op gepaste afstand en jaag een edelhert of ander dier nooit op.
Edelhert Hubertus vertoont ondertussen 'mak' gedrag. Dit is een reactie op het voorspelbare en consistente beheer in het Park. Edelherten reageren hier positief op. Wanneer u over de paden wandelt of fietst en af en toe praat met uw gezelschap, dan is dat voorspelbaar gedrag. Dit veroorzaakt weinig angst of stress bij een edelhert. Veel verstorender zijn gecamoufleerde fotografen die stilletjes achter een boom zitten en pas op het laatste moment worden opgemerkt.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe streven wij constant naar het behouden van de balans tussen biodiversiteit en recreatie. Het grootste gedeelte van onze bezoekers bevindt zich in een klein gedeelte van het Park; rondom het centrumgebied. Dieren vinden in de rest van het gebied meer rust. Elke vorm van recreatie zorgt echter voor verontrusting en heeft invloed op o.a. het broedsucces van vogels. Broedsucces is significant minder langs druk belopen paden. Het is belangrijk dat wij ons ervan bewust blijven dat elke vorm van recreatie in de natuur verstoring tot gevolg heeft.

Kort gezegd een vriendelijke verzoek aan alle bezoekers van het Park: geniet van de natuur en maak mooie foto’s, maar ga te allen tijde respectvol met de natuur en zijn bewoners om.

 

Foto zwarte specht: Robert Maas