Wild zwijn

De nozems van het bos

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring.

Wilde zwijnen worden wel de nozems van het bos genoemd. De term, die tegenwoordig nauwelijks nog wordt gebruikt, betekent iets als ‘vrijgevochten en zelfbewust.’ Wilde zwijnen struinen overal rond waar ze voedsel kunnen vinden, maar als ze onraad bespeuren zijn ze zo weer weg. Het Park heeft een populatie van ongeveer vijftig wilde zwijnen.

Het wilde zwijn is een voorouder van onze ‘gewone’ varkens. De vrouwtjes, zeugen, leven met hun biggen en de biggen van het jaar ervoor in groepen (rotten). De biggen van het voorgaande jaar heten overlopers. De volwassen mannetjes, de keilers, leven alleen. Ze hebben flinke slagtanden, ook wel geweren genoemd. Die geweren blijven groeien totdat de keiler ongeveer vier jaar oud is.

Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Ze wroeten daarbij vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is. De omgewoelde grond komt u overal in het Park tegen en dan vooral in de herfst, als de zwijnen druk bezig zijn een vetreserve op te bouwen voor de winter.

Vooral ’s zomers hebben de zwijnen last van parasieten die zich in hun vacht nestelen. Daarom gaan ze vaak liggen rollen in modderige kuilen, om zich vervolgens, als de modder is opgedroogd, te schuren aan een boomstam. Door het schuren raakt het zwijn de modder, met daarin de gestikte parasieten, kwijt.

De 'nozem' van het bos: het wilde zwijn

De paartijd van de wilde zwijnen wordt rauschtijd genoemd. Deze duurt van september tot maart. De biggen, ook wel frislingen genoemd, worden geboren tussen februari en juni, maar de meesten worden in maart geboren. Een zeug krijgt meestal 4 tot 7 jongen tot een maximum van 12, net zoveel als het aantal tepels dat ze heeft. De biggen hebben horizontale strepen, hun vacht wordt dan ook wel ‘pyjama’ genoemd. De strepen verdwijnen na drie tot vijf maanden.

Zeugen met jonge biggen slaan normaal gesproken op de vlucht als ze mensen bespeuren, maar in sommige gevallen kunnen ze zich agressief gedragen. Houd daarom altijd afstand en ga nooit tussen het moederzwijn en haar biggen in staan.

Gewicht mannetje:60-160 kg
Gewicht vrouwtje:50-130 kg
Lengte:80-145 cm
Schofthoogte:65-95 cm
Paartijd (rauschtijd):nov/dec/jan
Draagtijd:ca. 115 dagen
Aantal jongen:1-10
Naam volwassen mannetje:Keiler of kever
Naam volwassen vrouwtje:Zeug of bagge
Naam jong:Big of frisling
Naam eenjarig zwijn:Overloper
Naam jong:Kalf