Print Lees voor

Fauna

De fauna, oftewel het dierenleven in het Park, is al net zo afwisselend als de flora. In het Park leven talloze dieren: enkele honderden edelherten, reeën en moeflons, tientallen wilde zwijnen en heel veel kleine(re) dieren. 

De Hoge Veluwe is een natuurpark. Omdat alle dieren zich in het Park vrij kunnen bewegen, is een toegangskaartje geen garantiebewijs voor het zien van grofwild. Toch is de kans op zo'n ontmoeting altijd aanwezig. De rustige maanden van het jaar bieden de grootste kans op wildwaarnemingen. Overdag trekt het wild zich in de dekkingsbosjes terug om te herkauwen of te slapen. In de late namiddag en avond, wanneer de dieren op zoek gaan naar voedsel en de dekking verlaten, is de beste tijd van de dag om wild te zien.  

 

Wildobservatieposten

Het Park heeft op verschillende plekken wildobservatieposten geplaatst. Op deze plekken heeft u een goede kans om wild te zien.

 

Wildobservatieposten die met de auto toegankelijk zijn:

  • Millelamel
  • Wildbaanweg
  • Bosje van Staf

Er zijn ook wildobservatieposten die alleen met de fiets of te voet bereikt kunnen worden. Voor meer informatie over de locaties van deze posten kunt u zich wenden tot de medewerkers van het Bezoekerscentrum. 

 

Bronst

Van begin september tot begin oktober is Het Nationale Park De Hoge Veluwe het toneel van een groots spektakel: de bronst van het edelhert. Tijdens deze periode zoeken de mannelijke edelherten een vrouwtje (hinde) om mee te paren. Om indruk op de hinden te maken, maken de geweidragers een imposant geluid: het zogenaamde burlen. Dit geluid heeft wel wat weg van het loeien van een koe en draagt kilometers ver. Ze gebruiken het ook om de andere mannetjes te imponeren. Niet zelden strijden de mannetjes ook fysiek om de gunst van de vrouwtjes.

 

 

Rust voor de dieren

Enkele rustgebieden in het terrein (met borden aangegeven) zijn voor het publiek niet toegankelijk. Daar voelt het wild zich veilig. Binnen zo'n gebied trekt het zich terug om te herkauwen of te slapen. Rust is belangrijk voor de fauna in het Park. Dring daarom nooit zo'n rustgebied binnen, maar wacht rustig totdat de dieren naar buiten komen, op zoek naar voedsel. 

 

Voeren

Dieren voeren is in het Park niet toegestaan, behalve bij de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus. Hier zwemmen grote karpers. Verder zijn er ook eenden en ganzen. Wilt u meer weten over de fauna van De Hoge Veluwe? Loop eens langs het Bezoekerscentrum. Daar is veel interessante informatie te vinden over wat er leeft.  

 


Geen artikelen
Banner word beschermer (nl)
Gelderse Streken

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Weersverwachting
Vandaag
0° / 4°
Morgen
-1° / 5°
Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe wordt gesteund door:
Steun het park