Print Lees voor

Witte fietsen

De gratis te gebruiken Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Park heeft er 1.800, verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, bij het Jachthuis Sint Hubertus en bij de verschillende ingangen (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). U kunt bij binnenkomst in het Park dus direct opstappen. Er zijn ook Witte Fietsen voor kinderen (zonder zijwieltjes) en fietsen met kinderzitjes voor of achter. 

 

Witte fietsen: van iedereen

Zodra een Witte Fiets in de stalling wordt gezet, mag een andere bezoeker er gebruik van maken. Ze kunnen dus niet gereserveerd worden en mogen niet op slot worden gezet. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat u tijdens uw hele bezoek een fiets tot uw beschikking heeft, kunt u ervoor kiezen een een Blauwe Fiets te huren bij de Fietsenherstelwerkplaats naast het Bezoekerscentrum. 

Als alle Witte Fietsen in gebruik zijn

Op hele drukke dagen zijn soms alle Witte Fietsen in gebruik. U kunt in dat geval met de auto naar het Centrumgebied van het Park rijden en informeren bij de Rijwielherstellers naar de beschikbaarheid van een blauwe huurfiets. U kunt er ook voor kiezen een fiets te huren bij een van de fietsenmakers in Otterlo, Hoenderloo of Schaarsbergen. 

Geschiedenis

Het idee van vrij te gebruiken Witte Fiets is afkomstig van Luud Schimmelpennink. Als lid van de provobeweging kwam hij eind jaren zestig met het idee om in Amsterdam 2000 vrij te gebruiken rijwielen te plaatsen. Het plan vond nooit doorgang, maar in 1974 werd het wel opgepakt door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het idee was om de fietsen ter beschikking te stellen aan de bezoekers van het Park. Men begon dat jaar met de aanschaf van 50 stuks. Vanaf het begin bleek de formule zeer succesvol en er werd al snel besloten het project uit te breiden. Nu, bijna 40 jaar later, heeft het park 1.800 Witte Fietsen. 

Model

Het huidige model van de fiets werd ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen medewerkers van het Park en ex-wielrenner Jack van der Slikke. Het is de ideale recreatiefiets, zonder overbodige accessoires: simpel van ontwerp, zonder verlichting, zonder fietsbel, zonder versnelling. Het zadel en het stuur zijn in hoogte verstelbaar. De instap is gemakkelijk en dankzij de gekozen tandwielverhouding is het op een Witte Fiets prettig fietsen. 

 

Wilt u er zeker van zijn dat u tijdens uw bezoek een fiets tot uw beschikking heeft? Huur dan een Blauwe Fiets.

Deel op
Steun het park