GEM-tower

De GEM-tower is een kleurrijke en opvallende toren van 21 meter hoog, die gemaakt is om duurzame energie te produceren voor festivals. De gekleurde panelen zijn zonnepanelen en bovenop de toren staat een windturbine. De combinatie van wind- en zonne-energie maakt deze toren uniek.

Festivals maken veel gebruik van dieselgeneratoren die veel CO2 uitstoten. Festivals willen graag een groener alternatief om het festivals van stroom te voorzien. Zonnecellen zouden op zichzelf niet voldoende energie produceren tijdens een bewolkt weekend, en hebben dus een volwaardige back-up nodig.  Als duurzaam alternatief ontwikkeldenTU/e-onderzoekers samen met 10 bedrijven de GEM-tower. Bij de GEM-tower wordt zonne- en windenergie gecombineerd. Energie die niet direct gebruikt wordt, wordt opgeslagen in de batterij. In 2019 is het eerste prototype van de GEM-tower gebouwd en getest. Het was de bedoeling dat de toren in 2020 verschillende festivals van energie zou voorzien, echter ging dit door de Coronacrisis niet door. Het Nationale Park De Hoge Veluwe stelde zich graag beschikbaar als testlocatie voor de toren, want waar past een groene energievoorziening beter dan midden in een natuurpark? Het Park wil namelijk  graag het gesprek rondom duurzaamheid aanjagen en benadrukken dat het een belangrijk thema is binnen de bedrijfsvoering.

De GEM-tower staat van 1 juli tot 9 augustus op het Marchantplein in het centrum van het Park. De toren voorziet de cinema-container, de foodcontainer, de Streekmarkt en de elektrische fietsen op het plein van energie. Daarnaast kunt u zelf u elektrische fiets en mobiele telefoon opladen met de energie van de GEM-tower. In de cinema kunt u filmpjes bekijken over het Park en GEM. Ook kunt u een speciale wandeling lopen, namelijk de Toren Wandeling, deze start op het plein bij ene toren (GEM) en gaat naar de andere toren van het Park (Jachthuis Sint Hubertus). Onderweg kunt u de route volgen met QR-codes waarbij u alles te weten krijg over de duurzaamheid in het Park.

Accepteer de statistics-cookies om de video te kunnen bekijken.