Herinrichting centrumgebied

In 2021 vond de herinrichting van het Marchantplein plaats. Voorheen was het plein belegd met klinkers, nu heeft het een veel natuurlijker uitstraling, passend bij een natuurpark. Onderdeel van de herinrichting was het 'draaien' van de rijwielherstelplaats; het gebouw werd een halve slag gedraaid, waardoor het meer naar buiten, naar de omliggende natuur gericht kwam te staan.

Het centrumgebied: hét ontmoetingspunt in het Park
In juni 2019 opende het gloednieuwe Park Paviljoen zijn deuren. Het was de eerste stap bij de herinrichting van het centrumgebied, twee jaar later volgde ook het Marchantplein. Het nieuwe Marchantplein heeft een meer natuurlijke uitstraling. Het doet, in tegenstelling tot het oude plein, aan als een min of meer toevallige open plek in het bos. De klinkervlakte werd een afwisselende ruimte van halfverharding en verhoogde, groene plekken met heide en bomen, met voldoende zitgelegenheid voor de bezoekers. De opzet, het materiaalgebruik en het toepassen van aardse kleuren verwijzen naar de omgeving en in het bijzonder naar het iets verderop gelegen Pampelse Zand. De gebouwen aan deze open plek, het Park Paviljoen, de rijwielherstelplaats en het Museonder, lijken in de nieuwe situatie op een informele manier aan de open plek te liggen. Er is een betere ontsluiting van het centrumgebied voor auto’s, fietsers en wandelaars en het plein sluit meer aan op de ingang van de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, het Landschappenpad, de Nieuwe Houtkampweg en de Oude Houtkampweg. Het draagt bij aan de centrale functie van het Marchantplein als ‘spin in het web’; het is aan alle kanten goed ontsloten voor bezoekers, passend bij een centrumvoorziening.

 

Verplaatsing fietsenherstelwerkplaats en uitbreiding fietsenstalling
De oude fietsenherstelwerkplaats blokkeerde, doordat het vrij dicht op het Museonder stond, het contact met het achterliggende open landschap van het Pampelse Zand. Om die reden is het gebouw met bijbehorende fietsenstalling iets verplaatst en gedraaid. Het zorgt ervoor dat de gebouwen nu centraler en prominenter aan het Marchantplein liggen; dichter bij het Park Paviljoen én bij de ingang tot de beeldentuin. De fietsenstalling ligt nu verdiept ten opzichte van het Marchantplein, waarmee wordt voorkomen dat fietsers het Marchantplein met de fiets betreden - zo blijft het plein veilig voor voetgangers en kinderen. De fietsenherstelwerkplaats is vergroot, onder meer om de capaciteit van de verhuur van fietsen te kunnen uitbreiden en in de groeiende vraag naar elektrische fietsen te voorzien. Er zijn laadpalen geplaatst voor fietsen van bezoekers.

Duurzaamheid
Duurzaamheid speelde een grote rol in het ontwerp voor de nieuwe fietsenherstelwerkplaats. Het gebouw is van het gas af en voor de vrijkomende materialen is zoveel mogelijk een nieuwe bestemming gezocht. Dakplaten en planten van het huidige sedumdak zijn hergebruikt in de uitbreiding. De houten constructieliggers die het oude dak droegen zijn hergebruikt, net als de hekken van de fietsenstalling. De stenen die voorheen op het plein lagen zijn hergebruikt als verharding in de fietsenstalling. Nieuwe gebruikte materialen zijn in de toekomst eenvoudig te demonteren en opnieuw te gebruiken in andere projecten.