Lezingen

ontdek meer

Gedurende de dag Dag van de Natuurfotografie zijn er doorlopend gratis te bezoeken lezingen in de Hoedzaal van Restaurant De Koperen Kop en in de Filmzaal van het Bezoekerscentrum. Wees op tijd, vol is vol!

Lezingen Hoedzaal Restaurant de Koperen Kop (maximaal 100 personen)

 

10.30 tot 11.15 uur: 'Landschappen met een verhaal' door Geurt Besselink

De Veluwe is niet zomaar een verzameling natuurlijke elementen die toevallig bij elkaar staan. Aarde, water en wind hebben het landschap ooit gecreëerd. De invloed van de mens werd gedurende een tijdsbestek van duizenden jaren steeds groter. De mens nam het ooit zo woeste en ledige landschap meer dan eens volledig op de schop. De natuur mag haar gang gaan, maar de mens dirigeert en stelt kaders. Dat is de Veluwe van nu. Tijdens deze lezing neemt Geurt Besselink u, aan de hand van prachtig beelden, mee door deze ‘tijdsreis’. Hij belicht ook de projectmatige aanpak van de fotografie zoals die komt kijken bij het maken van een boek als Veluwe, ontmoetingen met het verleden. Van idee tot de uitvoer van een project tot de wording van een fotoboek. Verder gaat Besselink in op het maken van luchtbeelden met een drone en fotografie onder water. www.natuurfotoweb.nl.

11.45 tot 12.30 uur: 'De tien zonden van de natuurfotografie' door Bob Luijks

Wetten en regels zijn er eigenlijk niet in de natuurfotografie. Je eigen creativiteit is de enige beperkende factor. Toch blijkt over een aantal zaken soms net iets te gemakkelijk gedacht te worden. Natuurfotograaf Bob Luijks stelde een lijstje met 10 zonden op. Laat je overtuigen aan deze zonden te werken. Je foto’s zullen er absoluut beter van worden. www.natuurportret.nl

13.15 tot 14.00 uur: 'Van keiler tot klapekster' door Wim Weenink

Een presentatie over de kenmerkende diersoorten van het Nationale Park de Hoge Veluwe. Wim Weenink loopt er al heel veel jaren te fotograferen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het Park. In de loop van al die jaren heeft hij zo ongeveer alle karakteristieke vogels en zoogdieren van het Park gefotografeerd. Tijdens deze presentatie vertelt hij er over en uiteraard laat hij zijn meest bijzondere foto’s zien.

14.30 tot 15.15 uur: 'Zwerven door het noorden' door Jan en Mart Smit

Smitinbeeld bestaat uit vader Jan en zoon Mart Smit. Jan en Mart reizen veel en door hun brede belangstelling beoefenen ze alle takken van de natuurfotografie. Ondanks dat ze vaak samen op pad gaan komen ze door verschil van inzicht met totaal verschillende beelden thuis. Deze worden verwerkt tot o.a. multimedia presentaties die getoond worden door heel Nederland. In deze lezing nemen ze u mee op een zwerftocht door het hoge noorden met als highlights o.a. spectaculaire landschappen, noorderlicht op de Lofoten, baltsende wilde zwanen in de sneeuw en poolvossen op de toendra. www.smitinbeeld.nl

15.45 tot 16.30 uur:  'Natuur is om de hoek' door Jeroen stel

Overal en altijd valt er te genieten van en in de natuur. Natuurfotograaf Jeroen Stel heeft een scherp oog voor dieren die dicht bij huis in het wild leven. Of het nu gaat om parende ijsvogels, een vos op ganzenjacht of burlende edelherten; zijn foto's tonen op spectaculaire wijze de spanning van het moment en tegelijkertijd de rust van de natuur. Laat je verrassen tijdens deze lezing over hoe mooi de natuur ‘om de hoek’ eigenlijk is en leer hoe je deze fraaie dieren op de juiste wijze kunt fotograferen. Gebruikmaken van licht, tegenlicht, high en low-key-technieken maar zeker ook het vertellen van een verhaal met je foto’s komen aan bod. Welke voorbereiding tref je om in deze drukke tijden snel tot gewenst resultaat te komen maar ook hoe ga je op technisch vlak om met licht en compositie? Jeroen Stel vertelt het u. www.jeroenstel.com.

Lezingen Filmzaal Bezoekerscentrum (maximaal 50 personen)

 

11.00 tot 11.30 uur: 'Macro en natuurfotografie op De Hoge Veluwe door Rob Doolaard

Natuurfotografie en macrofotografie in het bijzonder hebben een eigen aanpak nodig. Veel technieken passeren de revue in deze lezing. Het gebruik van objectieven, instellingen van de camera zoals diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, maar zeker ook een kijkje in de wondere wereld van de macrofotografie. www.dierenfotografie.nl.
 

11.45 tot 12.00 uur: '365 dagen Hoge Veluwe' door Janny Gommans

Wellicht is zij het bekendste gezicht van de Hoge Veluwe. De altijd opgeruimde Janny is de toiletjuf van het Park. Wat velen ook weten is dat zij tussen de bedrijven door vaak met de camera in het Park is te vinden. Jaarrond heeft ze natuurlijk volop kansen om de mooiste momenten vast te leggen. Janny's Facebookpagina.

13.00 tot 13.30 uur: 'De droom van een fotograaf, de Nederlandse heide' door Tjeerd Visser, David Peskens en Jarno van Brussel

De winnaarss van de eerste Marius van der Sandt Stichting beurs 2014 hebben een jaar lang hun camera’s gericht op het aloude cultuurlandschap. Zij presenteren de mooiste heidefoto’s die verder gaan dan een mooi paars tapijt. Foto’s die vaak met bijzondere lichtbronnen tot stand zijn gekomen, zijn inspirerend voor de beginnende maar zeker ook voor de gevorderde natuurfotograaf. Juist de frisse kijk en benadering van de drie jeugdige fotografen zijn opvallend in deze jeugdige presentatie. www.mvdss.nl

13.45 tot 14.25 uur: Lezing over wilde dieren, Zeeland en Limburg door Robbert de Smet, Mark Oomens en Luuk Belgers

Namens de NVN jeugdgroep komen drie jonge Nederlandse natuurfotografen aan het woord. Met alle drie een eigen stijl laten ze ieder in een korte presentatie van 10 minuten zien wat ze in huis hebben. De series lopen uiteen in zowel onderwerpen als disciplines in de natuurfotografie. Mark Oomens verdiept zich in de (echte) wilde dieren van Nederland. Robbert de Smet gaat vooral in op de mooie plekken in Zeeland die er voor een natuurfotograaf te vinden zijn en Luuk Belgers neemt je mee naar de natuurlijke stukjes van Limburg. Facebookpagina Rob, Mark en Luuk.

14.30 tot 15.00 uur: 'Met een goedkope lens kan het ook!' door Jan Vermeer

Wellicht het meest besproken onderwerp onder natuurfotografen is met welk merk en met welke spullen maak je de beste foto’s. Natuurlijk zijn de tools belangrijk, niet zelden wordt dat behoorlijk overgewaardeerd. De foto maakt de fotograaf zelf die daarbij zijn visie en kijk op de natuur vertaalt naar een pakkend beeld. Techniek is niet onbelangrijk en hoe duurder de spullen, des te meer mogelijkheden. Ten dele waar. Gelukkig is er de laatste jaren een betaalbare klasse bijgekomen waar ook de beginnende natuurfotograaf met een beperkt budget goed van start kan. De presentatie laat vooral beelden zien die gemaakt zijn in de Hoge Veluwe met soms een heel duur objectief, maar vooral ook met portemonneevriendelijke objectieven. www.janvermeer.nl.

15.15 tot 15.45 uur: 'De start!' door Gustav Kiburg

Als beginnend natuurfotograaf valt het niet mee om de juiste keuzes te maken. Wat heb je minimaal nodig om een scala aan onderwerpen aan te kunnen, en misschien belangrijker, wat vooral niet direct. Gustav is al jaren een markante verschijning in natuurfotografen land. Wie kent niet zijn pakkende ijsvogel foto’s waar met enorm veel geduld zijn Sony camera’s op richt. De presentatie staat garant voor een levendig verhaal doorspekt met de nodige humor en natuurlijk volop handreikingen waar de fotograaf zijn voordeel mee doet. www.gkiburg.nl.

16.00 tot 16.30 uur: 'Vogels met groothoeklens' door Marco de Pauw

Professioneel natuurfotograaf Marco de Paauw heeft maar één passie: Het vastleggen van de parels der natuur. Want niets is zo sterk en fragiel tegelijk als de natuur. Zijn aanstekende enthousiasme zal u niet snel vergeten. In zijn achtertuin, de Biesbosch, fotografeert hij het liefst. Maar ook heeft hij al heel veel verschillende landen bezocht waaronder Peru, Alaska, Japen en Noorwegen. Marco is niet het soort fotograaf die als een professor zijn verhaaltje staat te doen. Hij houd van een interactieve lezing, je mag hem dan ook het hemd van het lijf vragen. www.wildlifeimages.nl