Het Nationale Park De Hoge Veluwe doet op verschillende wijzen onderzoek naar de (effecten van de) wolf.
DNA-onderzoek
In de zomer van 2021 heeft het Park conform het wolvenplan van Bij12 een monster van een kadaver van een moeflon af laten nemen om te kijken of de wolf de moeflon had gedood. In het telefonisch contact dat daarop volgde werd het Park ervan op de hoogte gebracht dat een wolf inderdaad de dader was en dat het een vrouwelijke wolf betrof. Helaas werden de onderliggende data ondanks onze vraag daarnaar niet gedeeld.
Vervolgens is het Park op zoek gegaan naar een laboratorium dat wél bereid was om de onderliggende data te delen. Dat is gevonden in ForGen. Sinds de zomer van 2021 zijn er anno 15 mei 2025 174 DNA-monsters (van haar, uitwerpselen, kadavers en bloed) opgestuurd en geanalyseerd.
Hier zijn de resultaten van de analyses te zien.
De inmiddels vier in het Park dood gevonden wolven (07-09-2023, 14-08-2024, 20-09-2024 en 25-11-2024) zijn conform het wolvenplan van Bij12 voor forensisch onderzoek aangeboden. Hoewel de sectierapporten (07-09-2023, 14-08-2024, 20-09-2024) wel met het Park zijn gedeeld, zijn ook van deze wolven de onderliggende data van de DNA-uitslagen niet vrijgegeven.
Veldonderzoek
- Kadavermonitoring: vanaf augustus 2021 worden alle kadavers van dieren die door een wolf zijn gedood, geregistreerd. Daarbij worden datum, locatie, soort, leeftijd en geslacht van het slachtoffer vastgelegd. Samen met Wageningen University & Research werkt het Park aan een wetenschappelijke publicatie hierover.
- Waarnemingen wolf: om inzicht te krijgen in het gedrag van de wolven in het Park, worden van alle sporen (bijvoorbeeld haar en uitwerpselen) en beelden (zowel visueel als op camera) de vinddatum, het spoor of beeld en de locatie genoteerd. Dat resulteert in inzicht in het gedrag van de betreffende wolf.
- Relatie mens – wolf: naar aanleiding van de tamme wolf in oktober 2022 noteert het Park alle ontmoetingen tussen wolf en mens waarbij de wolf minder dan 30 meter van de mens verwijderd is. Die 30 meter komt voort uit internationale standaarden waaronder de Large Carnovor Initiative for Europe van de IUCN. Het vragenformulier is gebaseerd op een standaard die wordt gebruikt in Yellowstone NP.
- Dieet: om te weten wat de wolven die in het Park leven of door het Park trekken eten, verzamelt het Park uitwerpselen, die zij laat analyseren.
- Cameravallennetwerk: sinds 2012 heeft het Park een netwerk van 45 camera’s dat in de loop der jaren is uitgebreid naar 70. Dat geeft de mogelijkheid om mogelijke veranderingen in het gedrag van de in het Park levende hoefdieren te monitoren. Samen met Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht is het Park bezig met een wetenschappelijke publicatie hierover.
Publicaties
- Ooms, 2025: Evaluating DNA Metabarcoding with dietary assessment of wolves (Canis lupus) and wild boars (Sus scrofa) in National Park De Hoge Veluwe
- Zambotto, 2024: Wolf human interaction in the Hoge Veluwe National Park: insight on spatio-temporal use and on visitors’ perception in a shared landscape