Acceptatie initiatiefvoorstel door PS van provincie Gelderland

Donderdag 17 februari 2011

HOENDERLOO – Op 16 februari jl. hebben de Provinciale Staten van de provincie Gelderland besloten een initiatiefvoorstel van Statenlid mevrouw Van Schoor – van den Brink (CDA) tot wijziging van de Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Gelderland 2009  te accepteren. Dit voorstel  ziet op het laten vervallen van de voorwaarde dat natuurgebieden kosteloos moeten zijn opengesteld om voor een natuurbeheersubsidie in aanmerking te kunnen komen.  

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe werd door deze voorwaarde ernstig benadeeld, omdat het voor het Park noodzakelijk is om entree te heffen voor een bezoek aan De Hoge Veluwe. Tot 2009 werd Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe om die reden voor 90% gekort op de natuurbeheersubsidie. Vanaf 2009 ontving het Park zelfs helemaal geen natuurbeheersubsidie meer. De subsidieaanvraag van het Park werd in 2009 namelijk volledig afgewezen, ondanks dat Het Nationale Park De Hoge Veluwe een uniek natuurgebied in Nederland is en het een sleutelpositie binnen de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) en Natura 2000 vervult. Daarnaast doet Het Nationale Park De Hoge Veluwe er alles aan om het Park toegankelijk en beleefbaar te maken voor het publiek. Bovendien komen andere Nederlandse natuurgebieden, die helemaal niet toegankelijk zijn voor het publiek (ook niet tegen betaling), sinds jaar en dag wél in aanmerking voor een natuurbeheersubsidie.

Met de acceptatie van dit initiatiefvoorstel is – naar Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe aanneemt – voor de toekomst een einde aan deze ongelijke situatie gemaakt. Echter, de aanname van dit voorstel biedt nog geen oplossing voor de subsidie die het Park in het verleden is misgelopen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe gaat ervan uit dat zij in elk geval vanaf 2012 een volledige natuurbeheersubsidie zal ontvangen. Daarmee kan het Park nog meer doen om de natuurlijke waarden van De Hoge Veluwe - waarvan dagelijks vele mensen genieten - te behouden en waar mogelijk verder uit te breiden. Bovendien kan dit besluit van de Provinciale Staten van de provincie Gelderland een belangrijke impuls geven aan particuliere natuurinitiatieven in Nederland, waar Het Nationale Park De Hoge Veluwe al ruim 75 jaar een succesvol voorbeeld van is.