Herinrichting tuin en directe parkomgeving van Jachthuis Sint Hubertus

Dinsdag 18 oktober 2011

HOENDERLOO – In oktober 2011 is er een start gemaakt met de herinrichting van de omgeving van Jachthuis Sint Hubertus. Deze ingreep heeft als doel om terug te gaan naar de kracht van het oorspronkelijke ontwerp van Berlage. Berlage heeft niet alleen het Jachthuis ontworpen, maar ook het park en de oude toegangswegen rondom het Jachthuis. Dit is bijzonder: van Berlage zijn verder geen ontwerpen van landhuis inclusief tuin- en parkaanleg bekend. De werkzaamheden zullen deze hele winter doorgaan, maar zowel Jachthuis Sint Hubertus als de omgeving van het Jachthuis blijven toegankelijk voor bezoekers.

 

Herinrichtingsplan

H+N+S landschapsarchitecten heeft in samenwerking met Michael van Gessel een plan opgesteld voor de herinrichting. Hank van Tilborg (H+N+S landschapsarchitecten) en Michael van Gessel geven aan dat een grondige opknapbeurt van de tuin- en parkaanleg waar nu een begin mee gemaakt is, hard nodig is: ‘De ruimtelijke structuur van een park vervaagt in de loop der tijd. Na ongeveer een eeuw moet er altijd weer fors ingegrepen worden om de oorspronkelijke lijnen uit het ontwerp weer meer naar voren te halen en aan te scherpen. Dat is precies wat we nu bij het Jachthuis doen.’

De maatregelen zullen niet allemaal direct uitgevoerd worden, maar in oktober is er een start  gemaakt met de uitvoer van het plan. Er wordt zorgvuldig te werk gegaan om schade aan de diverse ecologische waarden, zoals de bijzondere orchideeën, te voorkomen.

Wat staat er te gebeuren?

De oorspronkelijke lay-out van de vijverpartijen bij Jachthuis Sint Hubertus wordt hersteld. Zo zullen de rietoevers worden weggehaald en wordt het wandelpad langs de oeverlijn van de vijver hersteld. Dit alles gebeurt volgens het oorspronkelijke plan van architect Berlage. Ook de in een latere periode toegevoegde houten brug zal worden weggehaald. Daarnaast wordt een deel van de rhododendrons en de meidoornhaag verwijderd. Tevens zal de vaste plantenborder verdwijnen in de huidige vorm. Daarvoor in de plaats komt beplanting van heesters en coniferen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft niet voor niets de naam een museum van landschappen te zijn. Met ruim 40 kilometer fietspad en de 1700 unieke, gratis Witte Fietsen komt elke fietsliefhebber in het Park aan zijn trekken. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een grotendeels (90%) subsidieonafhankelijke exploitatie. Het Park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het natuurmuseum Museonder, het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Het Park wordt jaarlijks bezocht door ruim 500.000 betalende bezoekers. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en is onderscheiden met de Green Key.

De uitvoering van dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Provincie Gelderland, ANWB Fonds, Revalidatiefonds, Cultuurfonds, Pfältzer-Birnie Fonds en Zanen-Bakker Fonds.