De boswachter aan het woord

Donderdag 04 april 2013

Wie kon vermoeden dat bij het schrijven van de tekst voor de vorige nieuwsbrief de winter ons nog zo lang in zijn greep zou houden. We zijn inmiddels april binnengewandeld, maar wanneer je in de natuur rondkijkt, staat alles nog stil. Althans, wanneer je naar de bomen en struiken kijkt. De levende have in het Park laat ons wel degelijk zien en horen dat we in het voorjaar zijn aangekomen.

Bijna alle zomergasten zijn terug op het Park. Op de heidevelden en korstmossteppen is de zang van boom- en veldleeuwerik, maar ook van de geelgors en roodborsttapuit te horen.  Deze maand arriveren ook de nachtzwaluw, kwartel en boomvalk. De meeste vogels beginnen deze maand met broeden.

Vanwege de extreme droogte en lage temperatuur is er nog geen grasgroei op de wildweides. Alle wildweides hebben de afgelopen weken een mestgift met ecologische stalmest gekregen en het wachten is op enige neerslag en hogere temperaturen.

De edelherten hebben hun gewei afgeworpen en de groei van het nieuwe gewei is in volle gang. De reebokken beginnen deze maand met vegen van hun gewei en worden weer territoriaal actief.

Ondanks de winterse omstandigheden zijn de afgelopen maand veel moeflonlammeren geboren. Gelukkig kunnen de jonge dieren tegen een stootje en hebben de lammeren de koude overleefd. De ooien met lammeren hebben zich weer bij de kuddes gevoegd en zijn vooral in de omgeving van het Bosje van Staf en Oud-Reemsterzand te zien.

De meeste jonge vossen en dassen zijn geboren en bij gunstig weer zullen de jongen tegen het einde van deze maand voor het eerst buiten het hol komen.

Wanneer de temperatuur stijgt zal het kale en winterse karakter van de bossen verdwijnen en komen de struiken en bomen langzamerhand in blad. Vooral in het noorden en zuiden van het Park is dit frisse voorjaarsgroen het duidelijkst te zien. De krent, lijsterbes, berk en bosbes komen het eerst in blad.