Deltaviewer in NP De Hoge Veluwe

Dinsdag 09 april 2013

Vanaf vandaag kunnen bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe alles te weten komen over water in Nederland dankzij de nieuw geplaatste Deltaviewer. Dit instrument, dat op interactieve en visuele wijze informatie verschaft over het waterbeleid in Nederland, is aangeboden door het Deltaprogramma. Het Deltaprogramma is een nationaal programma: Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen werken hierin samen met inbreng van maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het Deltaprogramma heeft als doel ons land nu en in de toekomst te beschermen tegen hoog water en de zoetwatervoorziening op orde te houden. Daarbij spelen veel aspecten een rol, zowel op het gebied van leefomgeving en economie als op het vlak van natuur, landbouw en recreatie. De Deltaviewer is te zien en te gebruiken in het Museonder, onderdeel van het Bezoekerscentrum van het Park.

 

De Deltaviewer legt zowel jongere als oudere Parkbezoekers uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat Nederland nu en in de toekomst beschermd blijft tegen hoog water. En hoe we voor voldoende zoetwater kunnen blijven zorgen.

Drs. W.J. Kuijken, Deltacommissaris en lid Raad van Advies van het Park, is verheugd dat de Deltaviewer in Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat: ‘De Deltaviewer toont het verleden, heden en mogelijke toekomst van onze delta en ons land. De delta bracht ons welvaart, maar ook gevaar. We hadden overstromingen aan zee en rivier. We bereiden ons nu voor op een toekomst die natter en droger kan zijn. Ook voor de zogenaamde hoge gronden, zoals De Hoge Veluwe, waar het rivierwater moeilijk kan komen is dit van belang. De Deltaviewer vergroot inzicht in de vragen die we moeten beantwoorden. We hopen dat veel mensen daar kennis van nemen. Water is een levensvoorwaarde, ook in Nederland’.

De Deltaviewer informeert bezoekers nog beter over de grote rol van water in het Park. De bodem onder Het Nationale Park De Hoge Veluwe is namelijk van belang bij de filtering van neerslag en daarmee voor onze drinkwatervoorziening. Daarnaast draagt de bijzondere bodemstructuur van het Park bij aan een hoge kwaliteit grondwater en de daarbij behorende hoge biodiversiteit. Voorbeelden hiervan zijn terug te vinden op het Deelense Veld en rond het Jachthuis Sint Hubertus.