Nieuws uit de natuur

Maandag 13 mei 2013

We hebben dit jaar langer dan normaal moeten wachten op het uitlopen van het blad. Bij het schrijven van deze nieuwsbrief beginnen de beuk, berk en de krentenboom volop groen te worden en de eiken volgen later deze maand. Mei is de voorjaarsmaand en hopelijk kunnen we lang van het frisse voorjaarsgroen genieten. Dat genieten doen ook de wilde grazers op De Hoge Veluwe. Vanwege de laatste groeispurt van het nog ongeboren kalf, de opbouw van het gewei en de verharing is hun voedselbehoefte erg groot. Gelukkig is de ‘groentewinkel’ voor alle planteneters weer geopend en is er volop voedsel te vinden. Je hoeft er in deze maand helemaal niet gek van op te kijken wanneer je midden op de dag een edelhert of ree tegenkomt.


Fauna
Bij alle wildobservatieplaatsen, maar ook daarbuiten wordt nu dagelijks wild gezien. Mei en juni staan in het teken van een ware ‘babyboom’. De eerste reekalveren worden in de tweede helft van mei geboren. Past u op! Zo’n reekalf alleen in het bos is beslist niet door zijn moeder verlaten. Laat het liggen en raak het zeker niet aan. Jonge vossen en dassen komen nu vaker uit hun ondergrondse schuilplaats en maken langere uitstapjes. Als u veel geluk heeft, kunt u ook jonge boommarters tegenkomen.

De vogelconcerten zijn nu het uitbundigst. Bijna alle broedvogelsoorten op De Hoge Veluwe zijn met hun broedzorg bezig. Sommige, zoals de bosuil en de raaf hebben hun jongen al bijna ‘vliegvlug’. De karakteristieke roep van de koekoek kunt u ook weer op De Hoge Veluwe horen. Zijn broedzorg laat hij echter aan andere vogels over.

Een heel bijzondere ontdekking op De Hoge Veluwe is de zeldzame lentevuurspin. Juist in mei en juni zijn het de mannetjes die met hun fel rood gestippeld achterlijf opvallen.


Flora
De eik is de laatste boomsoort op De Hoge Veluwe die in mei zijn blad ontwikkelt. Nog enkele warme dagen en de loofbossen zijn volledig in fris groen gehuld. Late nachtvorst kan nu nog roet in het eten gooien. Het jonge groen kan bevriezen en helemaal ernstig is het als de bloesem van verschillende bomen en struiken bevriest. Veel dieren zijn afhankelijk van hun vruchten in het najaar.

Niet zo uitbundig als bijvoorbeeld de krent is de bloei van de brem en grove den, maar het is zeker de moeite waard om deze maand eens stil te staan bij deze twee soorten.