Nieuws van de boswachter

Woensdag 26 juni 2013

Na lange tijd van temperaturen onder het langjarig gemiddelde, lijkt het er nu op dat de zomer echt gaat aanbreken. Bij het schrijven van mijn bijdrage voor de nieuwsbrief zijn de tropische waarden al een keer bereikt. Er zijn gebeurtenissen in de natuur die zich door de wat koude start niet laten beïnvloeden. Denk aan de geboorten van edelherten en reeën. Overal zijn de kalveren nu te zien. De bomen en struiken zijn later uitgelopen dan normaal en dat heeft gevolgen voor de vruchtzetting bij de planten.


Fauna
De opbouw van het gewei van de edelherten is voltooid. De oudere herten beginnen met het vegen van hun gewei: ze halen hun gewei langs takken, bosjes en boomstammen om de huid, die begint af te sterven en daardoor erg jeukt, af te schuren.

Hoewel de zichtbaarheid van het grofwild overdag iets begint terug te lopen, blijven de wildobservatieplaatsen nog steeds een goede plek voor het doen van wildwaarnemingen.

Wilde zwijnen zijn in de zomermaanden voor hun voedsel vooral aangewezen op gras. Ze zijn daarom in de komende maand vooral op de wildweiden en akkers te zien. De eerstgeboren biggen van dit jaar hebben hun pyjama-achtige streepjesvacht verruild voor een lichtbruine vacht. De volwassen dieren hebben nu een zwart/grijze zomervacht.

Halverwege juli begint de reeënbronst. De bokken zijn druk met het inspecteren en verdedigen van hun territorium. Dat is te merken aan de vele veeg- en krabsporen die in het veld te vinden zijn. Vanwege de verhoogde activiteit is ook de zichtbaarheid van reeën in deze maand bijzonder groot. Vooral op warme dagen in de tweede helft van juli kun je midden op de dag bronstige reeën tegenkomen. In de rijkere loofbossen van het Park leven de meeste reeën.


De moeflons zijn en blijven de nomaden van het Park en trekken in grote kuddes rond. Hierdoor is nooit met zekerheid te zeggen waar ze zich ophouden. Op De Hoge Veluwe leven twee deelpopulaties, waarvan er één zich ophoudt in de omgeving van het Bosje van Staf en de andere bij de Deelense Start. Vooral de populatie bij het Bosje van Staf laat zich bij een zuidwestenwind vaak op het Oud-Reemsterzand zien.


Faunabeheer
Om de wilde zwijnenstand van De Hoge Veluwe op een juist aantal te houden, passende bij de draagkracht van het terrein, wordt deze maand in de avonduren begonnen met het afschot.


Overige fauna
De meeste broedvogels hebben hun jongen grootgebracht en sommigen zijn aan een tweede broedsel begonnen. Wanneer ook deze jongen zijn uitgevlogen, neemt deze maand de vogelzang sterk af. 


Een bijzondere luchtacrobaat is de boomvalk. Hij jaagt op insecten die in deze periode in de omgeving van de vennen op De Hoge Veluwe vliegen.


Op warme zomerdagen is de kans groot dat u één van onze reptielensoorten tegenkomt. De Hoge Veluwe is een belangrijk leefgebied voor de zandhagedis, levendbarende hagedis, hazelworm, ringslang, gladde slang en adder.

Flora
De dopheide is een heidesoort die veelal op vochtige plaatsen voorkomt. Deze maand staat het volop in bloei. De vruchten van de krentenstruik en bosbes beginnen te rijpen.

De moerasorchis op de Schapenwei bloeit bij het schrijven van deze nieuwsbrief uitbundig, afhankelijk van de temperatuur is er in juli nog iets van te zien. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn de bloeiende waterlelies een mooi alternatief om te bekijken.

De beenbreek is een heel zeldzame plant die deze maand in bloei staat. De plant behoort tot de lelieachtigen en groeit op veenachtige plaatsen. Bij een wandeling of fietstocht over het Deelense Veld komt u vast de geel bloeiende beenbreek tegen. Bekijken en fotograferen kan, maar pas op dat u de planten niet vertrapt. Zoals gezegd, ze zijn erg zeldzaam.