Negenjarige Sem wint NK Burlen 2013

Maandag 02 september 2013

 

 

 

 

 

 

Winnaar Sem Rijnhout omringd door de jury

 

 

 

 

Foto: Wim Weenink

 

 

 

 

Sem Rijnhout mag zich de eerste Nederlands kampioen burlen noemen. De negenjarige jongen uit Apeldoorn wist met een zeer natuurgetrouwe imitatie van een burlend edelhert de deskundige jury het best te overtuigen. Een kleine duizend toeschouwers waren getuigen van de eerste editie van deze wedstrijd, die plaatsvond in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

 

 

 

 

 

 

Een jury bestaande uit jachtopzichter van het Park Hans Koning, operazanger Maarten Koningsberger, longarts Kees Westermann en hoofdredacteur van het magazine Seasons, Aty Luitze, beoordeelde de tien kandidaten. Na een spannende finale kreeg Rijnhout een gewei uitgereikt en won hij een overnachting in een Betere Boeren Bed tent in het Park met het gezin. ‘Ik ben ontzettend blij met deze prijs. Ik had het niet verwacht maar ik vind het heel erg leuk,’ zei de negenjarige Sem na afloop.

 

 

 

 

 

 

De eerste editie van het Open NK Burlen had een internationaal karakter. Naast zeven Nederlanders namen ook een Vlaming en twee Britten deel. Hoewel het burlen zelf een serieus karakter had, speelde humor ook een grote rol. Een sterke interactie tussen deelnemers, jury en presentatrice Julika Marijn, zorgde voor een vermakelijke middag in het Park.

 

 

 

Wat is burlen?

 

 

Ieder jaar trekken in september talloze natuurliefhebbers naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe om de rituelen te aanschouwen die horen bij de bronsttijd van het edelhert. De herten (mannetjes) laten met hun bronstroep, het burlen, weten dat ze bereid zijn te vechten voor een harem met hinden. Omdat ieder jaar weer diverse belangstellenden proberen dat karakteristieke geluid te imiteren en zo een reactie uit te lokken bij de bronstige herten, is het idee ontstaan om een wedstrijd te organiseren. 

Kijk en luister naar het burlen van Sem op televisie en radio:

 

 

Jeugdjournaal

http://jeugdjournaal.nl/item/546908-wie-kan-er-het-beste-een-hert-nadoen.html

Hart van Nederland

http://www.hartvannederland.nl/archief/2013/late-editie-van-1-september-2013/

Beluister vanaf minuut 12.28

Pownews

http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_pownews/2013/09/pownews_geile_herten_nadoen.html

Q-music

http://q-music.nl/nieuws/hitsig-hert-9-jarige-doet-beste-imitatie

3fm

http://www.3fm.nl/a/115428

538

http://www.538.nl/programma/16/evers-staat-op/gemist/detail/12865/evers-staat-op-6

Beluister uur 2, vanaf minuut 22.25

 

Wenst u meer informatie of beeldmateriaal in hoge resolutie of wilt u Het Nationale Park De Hoge Veluwe bezoeken, dan kunt u contact opnemen met:

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Emilie Fokker

Hoofd Marketing & Communicatie

T +31 (0)55 3788 100 / 06 10893 830

 

 

E pers@hogeveluwe.nl