Nieuws van de boswachter: oktober 2013

Donderdag 03 oktober 2013

Burlen en beuken

Bij het schrijven van deze nieuwsbrief is de bronst van de edelherten in volle gang. De hoogtijdagen van het grootste wild in het Park is dit jaar later begonnen dan andere jaren. De verwachting is dan ook dat er op mooie herfstavonden in de eerste week van oktober nog bronst activiteiten te zien en te horen zijn.

Minder spectaculair, maar beslist de moeite om eens voor op pad te gaan, is de bronst van de moeflons. De volwassen rammen vechten om de vrouwtjes door met hun imposante horens flink op elkaar in te beuken. Een geluid dat in de verre omtrek is te horen. Als bij zuid- of zuidwestenwind de moeflons in de omgeving van het Oud-Reemsterzand lopen, is de groene wandeling naar het Jeneverbessenbos een echte aanrader.

De konijnen zijn terug op De Hoge Veluwe

Na een drastische teruggang van de konijnenstand op De Hoge Veluwe sinds het eind van de vorige eeuw, kunnen we zeggen dat de stand in de laatste jaren behoorlijk is toegenomen. Dit is te danken aan het  uitzetten van konijnen. Uit tellingen blijkt dat hun aantal vanaf begin 2011 tot heden is vertienvoudigd. Meer over dit project is hier te lezen.

Werken aan natte natuur

Momenteel wordt er op diverse plekken in het Park hard gewerkt aan een kwaliteitsverbetering van onze natte natuurgebieden. De locaties liggen aan de Kronkelweg, op de Veentjesweide en op twee plekken in het Deelense Veld. Hier lees je meer over de werkzaamheden.