Opening fietspad als sluitstuk investeringen in natte natuur

Donderdag 12 december 2013

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe is vandaag het nieuwe fietspad in het Deelense Veld geopend door de gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en de directeur van NP De Hoge Veluwe Seger van Voorst tot Voorst. Het nieuwe fietspad is onderdeel van direct herstel van 45 ha natte natuur op de Veentjeswei, langs de Kronkelweg en het Deelense Veld met effect voor nog eens ruim 200 hectare in het Deelense Veld. De provincie Gelderland draagt financieel bij aan de maatregelen.

Het Deelense Veld is een van de natte parels in het Natura 2000 gebied de Veluwe, en onderdeel van het netwerk Natura 2000 in de Europese Unie. Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft afspraken gemaakt met de provincie Gelderland over het herstellen en beschermen van deze gebieden. Gedeputeerde Van Dijk: ‘Het Park is voor ons een belangrijke partner om afspraken te maken om het Gelders Natuur Netwerk te realiseren door in natuur te investeren én natuur in stand te houden.’

Voorheen frustreerde het fietspad de natuurlijke afwatering van het Deelense Veld. Door het fietspad te verleggen, een brug te bouwen, sloten te dempen en bos te kappen is het gebied naar de oorspronkelijke staat hersteld. Van Voorst tot Voorst: ‘Wij zijn erg blij dat met de werkzaamheden een mooi en kwetsbaar stuk natuur is hersteld en uitgebreid. Dit geeft bijzondere soorten flora en fauna de kans te overleven en uit te breiden.’


Op andere Natura 2000 habitats in het Park zijn om dezelfde redenen herstelmaatregelen genomen. Bij de Veentjeswei is door plaggen, verwijderen van een zanddepot en kappen van bos, het maaiveld verlaagd. Hierdoor is de ontwikkeling naar nat heischraal grasland en zwakgebufferde vennen ingezet. Langs de Kronkelweg zijn de sloten gedempt en zijn heidehoogveentjes hersteld.
Met de opening van het nieuwe fietspad zijn de investeringen in herstel van natte natuur in het Park opgeleverd.


Nieuwe Afspraken
Het Park wil een groot deel van de doelen voor het Natura 2000 gebied de Veluwe binnen het Park realiseren in de periode 2014-2020. Op basis van de oproep van Gedeputeerde Staten begin november aan partners om hun ambitie kenbaar te maken vindt hierover constructief overleg plaats. Park en Provincie streven er naar om een breed gebiedscontract in de loop van 2014 te ondertekenen.