Flora en Fauna nieuws januari

Maandag 06 januari 2014

Januari zette wederom in met temperaturen boven normaal. Op dit moment dus weelderig groen bemoste bossen in plaats van een winters landschap. Maar het is pas januari en we kunnen nog best een winterse periode krijgen. De behoorlijke hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat de veenputten en vennen op het Deelense Veld volgelopen zijn. Vanwege de ondoorlatende laag in de bodem, stroomt hemelwater af naar lager gelegen plekken zoals de Deelense Was en de IJzeren Man.

Fauna
Omwille van voedselaanbod, spreiding van wildpopulaties en zichtbaarheid heeft het Park verspreid door het terrein wildweides aangelegd. Door het zachte weer is op deze weides nog steeds enige grasgroei mogelijk, ze worden dan ook nog regelmatig door edelherten en moeflons bezocht. Reeën zijn meer in de rijkere bossen in het noorden en zuiden van het Park te vinden. De reebokken hebben in de afgelopen maand hun gewei afgeworpen en zijn voor een leek dus even wat moeilijker van de geiten te onderscheiden.
Het wilde zwijn is een dier dat momenteel vooral  in de schemer actief is. Het zijn alleseters, op zoek naar wormen, larven, kevers en andere insecten wroeten zij de bodem om.
Vossen hebben hun paartijd in de wintermaanden en hierdoor is er in de komende maand een iets grotere kans om een vos tegen te komen.
Onze grootste kraaiachtige de raaf begint deze maand met de baltstijd. In deze periode maken de paartjes als volleerde stuntvliegers hun baltsvluchten. Plekken waar je hier iets van kunt  zien zijn onder andere: de Pollen, het Reemsterveld, Deelense Straal en Kromme Hoek. 

Flora
De loofbomen en struiken zijn weliswaar zonder blad, maar kaal zijn zij niet te noemen. Vanwege de neerslag en licht, is er een weelderige groei van mossen en korstmossen op stammen en takken . Sommige eiken en beuken lijken een bontjas van mos om zich heen geslagen te hebben. Voor de liefhebber van mossen en korstmossen is de winterperiode sowieso erg de moeite waard want op de voormalige stuifzanden in het Park zijn veel soorten te ontdekken. Door het actief beheer, is soortenrijkdom op de zandige gebieden uniek voor ons land. Een opvallende soort is het ruig haarmos. Wanneer de sporenkapsels van dit mos tot ontwikkeling komen, kleuren de stuifzanden op bepaalde plekken helemaal rood.

Onderzoeken in het Park
Het Nationale Park De Hoge Veluwe onderzoekt de effecten van de ontsluiting van een gebied op het beheer, de soorten en de habitat. Voor zover bekend is soortgelijk onderzoek in deze breedte en omvang nog nooit eerder gedaan.

In de zomer van 2013 zijn Oud Reemst en het Deelerwoud de rasters verlaagd en het Park meet via camera’s die verspreid over het terrein zijn geplaatst, de effecten hiervan op de wildstand, flora en fauna. Het Park wil bijvoorbeeld weten wat de gevolgen zijn voor de bosverjonging, wilddichtheden en de zeer kwetsbare vlinders en insecten.
Op onze website en op facebook kun u regelmatig foto’s zien die met behulp van deze camera’s zijn gemaakt.