Het tweede leven van de Witte Fiets in Oost Europa

Vrijdag 31 januari 2014

Foto: BikeKitchen Bratislava

Het begon allemaal in mei 1974, toen de eerste Witte Fietsen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe werden geïntroduceerd. Nu, veertig jaar later, staan zo'n 1.800 Witte Fietsen gratis ter beschikking aan de bezoekers van het Park.

Elk jaar wordt een honderdtal Witte Fietsen afgeschreven. Deze worden opgeknapt door jongeren van De Hoenderloo Groep, als onderdeel van het project ‘Van Fiets Tot Ondernemer’, om daarna aan een tweede leven te beginnen in het buitenland. De afgelopen jaren vertrokken tientallen fietsen naar Estland en Slowakije.

Fietsen voor de jeugd in Estland

In 2010 gingen vijftig opgeknapte 'oude' Witte Fietsen naar Estland. Via de Rotary Club aldaar werden de Witte Fietsen gedistribueerd onder jongeren in Tallinn. In veel arme gezinnen is de fiets hier de enige mogelijke vorm van transport. Het project was een succes en een jaar later vertrok nog een lading fietsen naar Estland. Dit keer werden de fietsen gedoneerd aan de jeugd in het plaatsje Tõrva. 

 

Foto: Talinn International Rotary Club

Leenfietsen in Slowakije

In 2013 werden vijftig fietsen naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava vervoerd. Hier werkt de fietsenwerkplaats BikeKitchen samen met de CycleCoalition en de lokale Rotary Club aan een bijzonder project voor leenfietsen. De fietsen worden, voorzien van een speciaal slot, geparkeerd in het centrum van de stad waar mensen ze kunnen gebruiken. Momenteel wordt het gebruik getest met een selectieve groep deelnemers, leden van BikeKitchen en de CycleCoalition, maar uiteindelijk moeten ook studenten en toeristen van de fietsen gebruik kunnen maken. 

Beide landen zijn erg tevreden met deze projecten, die mogelijk worden gemaakt door onze Witte Fietsen een tweede leven te geven. De landen hebben aangegeven dat ze de projecten zelfs willen uitbreiden, op het moment dat er meer fietsen beschikbaar zijn. 

 

40 jaar witte fiets

Dit jaar viert de Witte Fiets zijn 40-jarige verjaardag in ons Park. Houd 27 april vrij in je agenda als je erbij wilt zijn!