Flora en fauna nieuws april

Vrijdag 28 maart 2014

De winter heeft ons dit jaar overgeslagen en er zijn zelfs warmterecords verbroken. Voor de fauna en flora heeft het wegblijven van de winter geen nadelige effecten gehad. De dieren zijn hierdoor juist in een betere conditie de winter uitgekomen en de cyclus bij bomen en struiken loopt een maand voor op normale omstandigheden. Het is inmiddels bijna april en wanneer je in het Park rondkijkt beginnen sommige struiken zoals kamperfoelie en krent al uit te lopen. Het is wel te hopen dat wij in april geen strenge vorstperiode meer krijgen waardoor het jonge lot zou kunnen bevriezen.

Fauna
Bijna alle zomergasten zijn terug op het Park. Op de heidevelden en korstmossteppen is de zang van boom- en veldleeuwerik maar ook van de geelgors en roodborsttapuit te horen. Deze maand arriveren ook de nachtzwaluw, kwartel en boomvalk. De meeste vogels beginnen deze maand met broeden. 


Hoewel de wildweides er nog behoorlijk groen bij liggen is er vanwege droogte nog niet echt grasgroei. Alle wildweides hebben de afgelopen weken een mestgift met ecologische stalmest gekregen en het wachten is op enige neerslag en een gunstige temperatuur.
De edelherten hebben hun gewei afgeworpen en de groei van het nieuwe gewei is in volle gang. De reebokken zijn begonnen met het vegen van hun gewei en worden weer territoriaal actief. Je kunt dit zien aan de veeg- en krabplaatsen die de bokken maken.

 

De Kraamkamer
In maart zijn de meeste moeflonlammeren geboren en inmiddels hebben de ooien met lammeren zich weer bij de kuddes gevoegd en zijn vooral in de omgeving van het Bosje van Staf en Oud-Reemsterzand te zien. De meeste jonge vossen en dassen zijn geboren en bij gunstig weer zullen de jongen tegen het einde van deze maand voor het eerst buiten het hol komen.

Flora
In april komen een aantal boom- en struiksoorten langzamerhand in blad. Vooral in het noorden en zuiden van het Park is dit frisse voorjaarsgroen het duidelijkst te zien. De krent, lijsterbes, berk en bosbes komen het eerst in het blad. Opvallend voor deze maand is het frisse groen van de berken en de bloesem van de krent en vogelkers. Op de zanden begint een klein maar fraai plantje te bloeien, de heidespurrie (zie foto).