Flora en fauna nieuws mei

Dinsdag 22 april 2014

De maand mei is meestal de maand waarin de natuur ons laat verbazen met een massaliteit aan jong blad. En hoewel dit jaar deze bladgroei een maand eerder dan normaal is gestart, zal mei vele tinten fris groen blad laten zien. Een heerlijke groentewinkel voor alle herbivoren, zoals edelhert, ree en moeflon, die zich de komende tijd volop laten zien. Een bezoek aan één van de observatieplaatsen is dan ook een aanrader.

Fauna

Mei en juni staan in het teken van het jonge leven. De eerste reekalveren worden in mei geboren. Jonge vossen en dassen komen nu vaker uit hun vertrouwde schuilplaats en maken grotere uitstapjes. Als u heel erg veel geluk heeft kunt u ook jonge boommarters tegenkomen.

De vogelconcerten zijn nu het uitbundigst. Bijna alle  broedvogelsoorten op De Hoge Veluwe zijn met hun broedzorg bezig. Er zijn er bij die hun jongen al bijna vlieg vlug hebben, zoals de bosuil en raaf. En de koekoek, zijn karakteristieke roep kunt u ook op De Hoge Veluwe horen,  maar die laat de broedzorg voor zijn jongen aan andere vogels over.

Flora

De eik is de laatste boomsoort op De Hoge Veluwe die in blad komt. Nog enkele warme dagen en de loofbossen zijn totaal in fris groen gehuld. Late nachtvorst kan nu nog roet in het eten gooien. Het jonge groen kan bevriezen. Veel ernstiger is het voor de bloesem, en dus de vruchten, van verschillende bomen en struiken. Veel dieren zijn daarvan afhankelijk in het najaar.

Zoals u weet hebben wij in de afgelopen herfst en winter herstelwerkzaamheden in de natte gebieden van het Park uitgevoerd. Het is erg interessant om te zien hoe een gebied zoals de Veentjesweide zich dit voorjaar gaat ontwikkelen. Voor wie hier in is geïnteresseerd, is de rondwandeling in de omgeving van het Jachthuis en de Veentjesweide zeer aan te bevelen.