Blog van de boswachter

Vrijdag 30 mei 2014

Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het daar binnen gelegen Kröller-Müller Museum waren op eerste paasdag heel even wereldnieuws. Het oprukkend vuur vormde een grote dreiging voor de honderden wereldberoemde schilderijen en andere kunstwerken. Terwijl de van Gogh’s, Monet’s en andere topstukken in veiligheid werden gebracht, waren brandweer en leger met man en macht bezig om het vuur te bestrijden.

Nu zijn we meer dan een maand verder. De schilderijen hangen al lang weer op hun vertrouwde plek, maar het Park en Museum hebben door de sluiting op de dag van de brand nog steeds een behoorlijk financieel gat te dichten. Dit alles terwijl de sporen van de brand in het 350 hectare aangetaste natuurgebied in razend tempo worden uitgewist. Niet door menskracht, maar door de eeuwige kracht van de natuur om na een ingrijpende gebeurtenis direct met het herstel te beginnen.

Naast de vele bezoeken die ik in de afgelopen weken met vertegenwoordigers van de media aan het gebied heb gebracht, ben ik ook regelmatig alleen het veld in getrokken. En het klinkt misschien wat vreemd uit de mond van een boswachter en groot natuurliefhebber, maar ik word met de dag enthousiaster over de effecten van de brand. Ik geef toe, er zijn bomen en struiken gesneuveld en er is klein dierenleed aangericht. Maar, hoewel we het langetermijneffect nog moeten ervaren, stemt het alom zichtbare herstel mij gerust. Ik kijk wekelijks naar een buitengewoon fotogeniek landschap dat ik met zo veel mogelijk natuurliefhebbers wil delen.

Henk Ruseler

Help De Hoge Veluwe uit de brand en word Beschermer

Een Beschermerkaart biedt u het hele jaar door toegang tot Het Nationale Park De Hoge Veluwe en u profiteert bovendien van aantrekkelijke voordelen. Maar bovenal draagt u als Beschermer bij aan het behoud van het Park en het herstel na de brand op eerste paasdag. Een Beschermerkaart is tevens een mooi cadeau voor vrienden of familie. Kijk hier voor meer informatie over het Beschermerschap of een donatie aan het Park.