Flora en fauna nieuws juni

Vrijdag 30 mei 2014

Bij het schrijven van dit artikel staan de rododendrons prachtig in bloei. Vooral in de omgeving van het Jachthuis Sint Hubertus en in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum zijn er veel te bewonderen. De grote weide voor het Jachthuis is bovendien een belangrijke groeiplaats van de rietorchis. Doordat er hier verschralingsbeheer is toegepast, maaien en vervolgens het afvoeren van het maaisel, komt deze soort hier veel voor. Als u de Berlagewandeling volgt komt u door een veld met deze prachtig bloeiende orchideeën.

Op 24 juni is het Sint Jansdag. Zo kort na de langste dag van het jaar, 21 juni, kan deze dag het omslagpunt worden genoemd in de jaarlijkse cyclus van de natuur. Ongeveer 80% van de flora staat nu in bloei. Soorten die op De Hoge Veluwe in het oog springen zijn: vingerhoedskruid, dopheide en beenbreek.

Fauna

In juni is het de beurt aan de edelherten om nieuw leven op De Hoge Veluwe te brengen. Het duurt vaak enkele dagen voordat de kalfjes hun moeder volgen, maar al snel kunt u ze in de familiegroepen zien spelen.

De zichtbaarheid van de andere wildsoorten is nog steeds groot. Vooral in de namiddag en avond is een bezoek aan een van de wildobservatieplaatsen vaak lonend. Met een beetje geluk ziet u inderdaad een edelhert, ree, wild zwijn of moeflon. U kunt dan zien dat deze dieren momenteel hun zomervacht hebben. Omdat de opgroeiende jonge vossen veel voedsel nodig hebben, moeten hun ouders ook overdag op jacht. Dit vergroot de kans om oog in oog met een vos te staan.

Wat betreft de vogels op De Hoge Veluwe, zij vliegen af en aan om hun jongen te voederen en de mannetjes laten hun zang horen. De roep van de rugstreeppad is tijdens een avondfietstocht over het Deelenseveld vaak te horen.