Nieuws van boswachter Henk Ruseler: oktober

Donderdag 18 december 2014

Bij het schrijven van deze tekst zijn de bronstactiviteiten van de edelherten al flink afgenomen.

De hoogtijdagen voor het grootste wild van het Park is dit jaar eerder begonnen dan andere jaren. Toch is het niet ondenkbaar dat u op een mooie herfstavond in de eerste week van oktober nog iets van bronstactiviteit ziet of hoort. Maar rond medio oktober wordt het toch echt weer stil op De Hoge Veluwe. De strijders van de afgelopen weken trekken zich terug om op krachten te komen. Gelukkig kunnen zij zich volop tegoed doen aan Amerikaanse eikels en beukennoten, want die zijn er zeer veel gevallen dit jaar.

Ook de moeflonbronst gaat vaak nog door tot half oktober. Wanneer er westen- of zuidenwind waait en de moeflons in de omgeving van het Oud-Reemsterzand lopen, is de groene wandeling (groene paaltjes) naar het Jeneverbessenbos een echte aanrader. In meerdere opzichten, want u heeft dan ook een goede kans om trekvogels voorbij te zien vliegen.

Voorbereidingen op de winter
Oktober is de maand waarin edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen hun wintervacht krijgen. Ook daarom moeten ze veel eten. Voor een dergelijke fysiologische verandering is veel energie nodig. De vogeltrek is ook een voorbeeld van de voorbereidingen die dieren treffen op de naderende winter. Deze maand is hij op zijn hoogtepunt en in de omgeving van het bouwland van Oud-Reemst zijn goede waarnemingen te doen. U rijdt hiervoor richting het Bosje van Staf en neemt, te voet, het half verharde pad naar Oud-Reemst. U heeft dan goede kans om grote groepen koperwieken, kramsvogels en zanglijsters te zien. Maar ook kwikstaarten, piepers en vinken worden er vaak waargenomen.

Kleuren en geuren in oktober
De bladverkleuring en een grote verscheidenheid aan paddenstoelen zijn wel de mooiste verschijnselen in de herfst. In deze maand is hier dan ook volop van te genieten. Vooral de rijkere loofbossen in het noorden en zuiden van het Park zijn in de komende anderhalve maand ongeëvenaard mooi.

Naast de vele eikels en beukennoten zijn er in de herfst ook nog veel bessen te vinden. De meest opvallende die in het Park te vinden zijn, zijn van de meidoorn, lijsterbes en vossenbes. Van de laatste kan een heerlijke compote gemaakt worden.