Zelf je kerstboom zagen was nog nooit zo populair

Maandag 19 december 2016

Zelf je kerstboom zagen wint rap aan populariteit. In 2015 kapten duizend mensen hun boom op de Hoge Veluwe, maar dat aantal steeg dit jaar naar 2400. Gisteren was de laatste dag dat het mogelijk was om een échte Hoge Veluwse scharel-den te zagen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. 

Boompjes van 40 centimeter hebben ze niet in de supermarkt - Henk Ruseler

Volgens boswachter Henk Ruseler is de populariteit het gevolg van mond-tot-mondreclame. De in het Park volop aanwezige dennenboom houdt zijn naalden bovendien veel langer dan een spar, waardoor het een perfecte kerstboom is. Met het zagen van de scharrel-dennen is de natuur in het Park overigens enorm geholpen, want de dennenbomen groeien op de unieke, open stuifzandgebieden. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. De bezoekers hebben dus direct gezorgd voor behoud van dit bijzondere landschap. 

Geliefd bij gezinnen
Zeker 50 tot 60 procent van de bezoekers aan het natuurgebied waren gezinnen. Wie met z’n vieren kwam, kon ook met vier bomen naar huis. De enige kosten waren de toegangsprijs tot het Park. “Je zag dat kinderen hun eigen boompje zaagden om het in hun kamer te zetten. Boompjes van 40 centimeter hebben ze vaak niet in de supermarkt”, aldus Ruseler.