Nieuws van boswachter Henk Ruseler: mei

Woensdag 26 april 2017

Het voorjaar is hét moment van een ‘baby boom’ onder onze grote zoogdieren. Hoe opvallend het met het nodige spektakel gepaard gaande liefdesspel ook is, de geboorte vindt in volledige afzondering en stilte plaats. En terwijl ik dit schrijf, weet ik dat ergens in de bossen rondom mijn huis, de biggen van het wilde zwijn het levenslicht hebben gezien en met hun moeder over het Park zwerven. De zon schuift al behoorlijk richting de Kreeftskeerkring op, en de bossen en grasvlakten van De Hoge Veluwe veranderen steeds meer in één grote ‘groentewinkel’ voor herbivoren. En wanneer de reegeit en de edelhert hinde rond eind mei hun kalveren werpen en zij enige tijd later met hun gevlekte en dartelende kroost op de wildweiden en akkers verschijnen, betekent dit het slotakkoord van een voorstelling die voorjaar heet. Een seizoen van zang, ontluikende schoonheid en nieuw leven. Komt dat zien, komt dat zien!  

75 soorten broedvogels

Alle broedvogels zijn in de afgelopen periode weer in het Park neergestreken, dit zijn de afgelopen jaren zo’n 75 soorten! Hieronder bevinden zich 17 soorten van de Rode Lijst, namelijk: wintertaling, watersnip, koekoek, ransuil, nachtzwaluw, draaihals, groene specht, veldleeuwerik, boerenzwaluw, huiszwaluw, graspieper, tapuit, grauwe vliegenvanger, matkop, grauwe klauwier, raaf en kneu. In de meimaand zijn de vogelconcerten het uitbundigst en hoewel deze concerten in de ochtend al rond 4 uur beginnen, hoeft u om iets van het gezang te horen niet perse vroeg op te staan. Ook in de avond en bij naderende regen zingen de vogels. Wie een wel heel bijzonder vroege ochtend vogelconcert op de Hoge Veluwe wil meemaken, wil ik van harte uitnodigen om ons Vroege Vogelconcert op zondag 21 mei te bezoeken.

Bladgroei vertraagd

Vanwege de koude periode in de laatste twee weken van april is de groei van het blad wat vertraagd. Aan de berken is al volop jong blad te zien en op een enkele plaats kom je een beuk in het blad tegen, maar de meesten staan bij het schrijven van de nieuwsbrief nog op het punt van uitlopen. De eik is de laatste boomsoort op de Hoge Veluwe die in mei zijn blad ontwikkelt.

Bloeiende planten die je deze maand in het Park kunt tegenkomen zijn onder andere: gewone vogelkers, eenstijlige meidoorn, dalkruid, akkerhoornbloem, avondkoekoeksbloem, gewone reigersbek, lelietje - van - dalen, muizenoor en fluitenkruid.