Nieuws van de boswachter Henk Ruseler: juli

Dinsdag 04 juli 2017

De zomer heeft goed ingezet met veel zonnige en zeer warme dagen. De afgelopen weken waren ook erg droog en dit is goed te zien aan de wildweiden en op sommige plekken ook de bosbesstruiken. De regen van de laatste week is voor de lagere struiken en de wildweiden erg welkom geweest. Voor de dieren in het Park heeft de droogte niet voor problemen gezorgd. Naast de natuurlijke vennen, zijn er bij alle observatieplaatsen ook drinkvijvers die in perioden zoals deze regelmatig worden bijgevuld. 

Fauna

De regelmatige bezoeker zal zijn opgevallen dat de opbouw van het gewei van de edelherten zijn voltooiing nadert. Deze maand beginnen de oudere herten met het vegen van hun gewei.

Hoewel het wilde zwijn een alleseter is, eten ze in de zomermaanden vooral gras. U kunt ze deze maand dan ook vooral op de wildweiden en akkers zien. De meeste biggen hebben hun streepjes vacht verruild voor een lichtbruine vacht. De volwassen dieren hebben nu een zwart/grijze zomervacht.

Half juli begint de reeën bronst. De bokken zijn druk met het inspecteren en verdedigen van hun territorium. Dit is te merken aan de vele veeg- en krabsporen die in het veld te vinden zijn. Vanwege de verhoogde activiteit is ook de zichtbaarheid van reeën in deze maand bijzonder groot. Vooral op warme dagen in de tweede helft van juli kun je midden overdag bronstige reeën tegenkomen. In de rijkere loofbossen van het Park leven de meeste reeën.

Flora

Hitte of niet, onze moeflons houden van het open terrein en zijn zelfs op snikhete dagen op de vlakten rondom het Bosje van Staf en de Deelense Start te vinden.
De dopheide is een heide soort die veelal op vochtige plaatsen voorkomt. Deze maand staat het volop in bloei. De vruchten van de krentenstruik en bosbes zijn rijp, maar vanwege de late vorst en de droogte zijn er weinig dit jaar.

Op het Deelense Veld bloeit nu de beenbreek. Deze zeldzame plant behoort tot de lelieachtigen en groeit op veenachtige plaatsen. Bij een wandeling of fietstocht over het Deelense Veld komt u vast de geel bloeiende beenbreek tegen. Ook in de voormalige Landschappentuin zijn nog enkele planten te vinden. Bekijken en fotograferen kan, maar pas op dat u de planten niet vertrapt. Zoals gezegd, ze zijn erg zeldzaam.

Faunabeheer

Nog steeds geldt voor het Park dat jacht slechts een middel is om doelstellingen te realiseren.

Bejaging van wilde hoefdieren voorkomt extreme natuurlijke sterfte onder de dieren maar bovendien streef je als beheerder van een nationaal park naar een optimale bosontwikkeling en biodiversiteit in je terrein. Edelherten eten nu eenmaal graag planten en bij te grote aantallen van hen loopt juist het behalen van deze twee doelstellingen gevaar,  want een te hoge begrazingsdruk remt de natuurlijke verjonging van inheemse loofhoutsoorten of brengt deze tot stilstand. Ook het voortbestaan van zeldzame planten en kruiden die op hun beurt van belang zijn voor de vlinders en andere insecten is bij al die hongerige monden van edelherten monden niet gegarandeerd.

Op basis van tellingen en gewenste voorjaarsstanden wordt vanaf deze maand weer gejaagd op edelherten, wilde zwijnen en moeflons. Het afschot vind plaats in de vroege ochtend en in de avond.

Bosbeheer

Met het beheer van de bosgebieden in het Park streven we naar het realiseren van een natuurlijke en gevarieerde samenstelling van het bos. Een manier om dit te bereiken is het regelmatig dunnen van onze houtopstanden. Het openen van het kronendak zorgt ervoor dat er meer licht op de bodem komt en dat jonge bomen en struiken de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Deze maand starten de vellingen waarbij dit jaar 7000 kubieke meter zal worden geoogst.

De vellingen vinden plaats in de bospercelen gelegen tussen de Wildbaanweg, Houtkampweg en Deelense weg. Er wordt gestart in de gebieden bij de Lijkweg en het Koeverbos. Hierdoor zijn deze gebieden weer vrij van verstoring zodra de bronsttijd van de edelherten aanbreekt.