Nieuws van boswachter Henk Ruseler: juni

Vrijdag 01 juni 2018

Terwijl ik dit schrijf, weet ik dat ergens in de bossen rondom mijn huis, de eerste kalveren van het ree en edelhert het levenslicht hebben gezien. Hoe opvallend en het nodige spektakel gepaard gaande liefdesspel ook is, de geboorte vindt in volledige afzondering en stilte plaats. De reegeit zoekt een rustig plekje om te werpen en de hinde zondert zich af van de roedel om hetzelfde te doen. In deze periode worden de kalveren van het jaar daarvoor tijdelijk verstoten door hun moeder. Zo krijgt het kalf alle aandacht die het nodig heeft. Wanneer de moeder op zoek gaat naar voedsel legt ze het kalf af. Dit wil zeggen dat ze het jonge dier maant om op een beschutte plek te gaan liggen en daar te blijven tot ze weer terugkomt. Reekalveren zijn daar beter in dan edelhertkalveren. Ze kunnen vertrouwen op een formidabele camouflage en de kalveren geven in de eerste weken ook nog geen geur af. Terwijl reekalveren strak tegen de grond gedrukt blijven wanneer je in de buurt komt heb ik edelhertkalveren regelmatig zien wegsprinten. Voor wie de komende periode bij toeval op een kalf stuit: laat het rustig liggen, de geit of hinde is altijd in de directe omgeving en zal het kalf weer ophalen wanneer de kust veilig is.

Snapshot Hoge Veluwe

Wanneer u deze nieuwsbrief ontvangt is Snapshot Hoge Veluwe een feit en is de gelijknamige website www.hogeveluwe.nl/snapshot online.

U heeft ze wellicht wel eens zien staan. De niet al te grote en gecamoufleerde camera’s waarmee de dieren in het veld worden gefotografeerd. Deze zogenaamde cameravallen zijn een modern hulpmiddel om wilde dieren te fotograferen of te filmen. Het wordt gebruikt om de aanwezigheid van een dier in een gebied aan te tonen ofwel een nachtelijke activiteit of moeilijk waarneembaar gedrag vast te leggen. Het zijn speciale camera’s die automatisch een foto of film maken als er iets beweegt voor de camera. Het gebruik van foto- en cameravallen is een goede onderzoeksmethode voor de grote zoogdieren. Verspreid door Het Nationale Park De Hoge Veluwe staan tientallen van deze wildcamera’s. Ze hebben ons in de afgelopen 3 jaar al veel informatie verschaft over de verspreiding van het wild en het gedrag. Al deze camera’s produceren meer dan een miljoen foto’s per jaar en daar zit nu de bottleneck. Met het huidige aantal vrijwilligers is het niet meer mogelijk om al deze foto’s te bekijken en te determineren welke diersoorten zichtbaar zijn. Hierdoor zou het wetenschappelijk onderzoek kunnen stranden omdat niet alle gegevens voorhanden zijn. Daarom is Snapshot Hoge Veluwe in het leven geroepen, waarbij wij iedereen oproepen om ons te helpen bij het beoordelen van de foto’s. Wij willen deze nieuwsbrief dan ook gebruiken om iedere lezer op te roepen om een kijkje te gaan nemen op www.hogeveluwe.nl/snapshot waarbij wij natuurlijk verwachten dat velen een account aanmaken en ons gaan helpen met dit bijzondere project en tegelijkertijd een exclusieve inkijk krijgen in het leven op De Hoge Veluwe.

Veel bloeiende planten

Deze maand begint de zomer en hiermee ook de periode dat er veel bloeiende planten zijn. Bij het schrijven van deze blog staan de rododendrons nog in bloei. En in de 37 jaar dat ik nu voor het Park werk kan ik maar weinig jaren herinneren waarin deze struik zo uitbundig bloeide. Voor wie in de afgelopen tijd het Park heeft bezocht zal ook zijn opgevallen dat de acacia overladen was met witte bloemen. Door het verschralingsbeheer op de grote weide voor het Jachthuis, is dit veld een belangrijke groeiplaats van de rietorchis geworden. De Berlagewandeling volgend komt u door een prachtig veld met deze bloeiende orchideeën.

Op 24 juni is het Sint Jansdag. Zo kort na de langste dag is dit het begin van een nieuwe fase in de jaarlijkse ontwikkelingsgang van de natuur. Ongeveer 80% van de flora staat nu in bloei. Soorten die op De Hoge Veluwe in het oog springen zijn: vingerhoedskruid, dopheide, vlasbekje Jakobskruiskruid en beenbreek.