Van brandstichting op Park de Hoge Veluwe verdachte man vrijgesproken

Vrijdag 16 november 2018

Op dinsdag 24 juli ging bij een brand in het zuiden van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, in de buurt van buurtschap Oud Reemst, vier hectare heide in vlammen op. Dankzij adequaat optreden van een lokale jachtopzichter heeft de politie diezelfde dag een verdachte opgepakt.

De man zou bij Otterlo een brandende sigaret hebben weggegooid in het kurkdroge heidegebied. Ook zou hij een brandbare stof hebben gebruikt. Volgens de officier van justitie heeft de man mensen en goederen in gevaar gebracht en had de brand een grote maatschappelijke impact. Het Openbaar Ministerie eiste twee jaar cel.

Op vrijdag 16 november sprak de rechtbank heeft de 37-jarige verdachte vrij van brandstichting. Een getuige had de verdachte op de fiets zien stappen in de buurt van de ontstaanslocatie, maar zag niet of de man iets deed om de brand te veroorzaken. Op basis van het sporenonderzoek kon de ontstaanslocatie van de brand wel vastgesteld worden maar niet de oorzaak.

De verdachte heeft de brandstichting steeds ontkend. Hij erkende dat hij zwarte vingers had toen hij werd aangehouden, maar dat kwam volgens hem niet door de brand. Hij zei dat hij onderweg op de fiets van Arnhem naar Kootwijk bramen had gegeten en dat hij zijn ketting op zijn fiets had moeten terugleggen. Volgens de rechtbank leverden de getuigenverklaring en het onderzoek door de politie onvoldoende bewijs op dat de verklaring van de man onjuist zou zijn.

Brandstichters in natuurgebieden beseffen vaak niet wat voor schade ze aanrichten. Niet alleen mensen en gebouwen worden in gevaar gebracht maar ook in de biodiversiteit gebeurt er door een brand veel. Edelherten en wilde zwijnen kunnen redelijk snel vluchten uit een gebied, maar voor andere dieren zoals reptielen en insecten is dat minder makkelijk. Het gebied waar de brand heeft gewoed is een kwetsbaar Natura 2000-gebied met heidevelden waarin soorten leven die op de Rode Lijst gaan. Op de Rode Lijst staan dier-, planten- en schimmelsoorten die in hun voortbestaan worden bedreigd. 

Het Park vindt het zeer belangrijk dat verdere verspreiding van de brand is voorkomen door adequaat optreden van medewerkers en ingeschakelde hulpdiensten. Ondanks de extreme droogte en hoge temperaturen in juli was de brand snel onder controle en is verdere schade aan unieke en kwetsbare flora en fauna uitgebleven.